MEDIA

  • Goede voornemens, stop ermee!

    11 januari 2024

    2024 is begonnen. Ik hoop dat het voor jou een mooi jaar wordt: met gezondheid en werkplezier en je dierbaren om je heen. Heel gewone dingen. Maar wel de zaken waar de meeste mensen het gelukkigst van worden

    Lees verder >

  • Wat leert de natuur je over reorganisatiestress

    29 november 2023

    Evert komt onrustig en druk binnen. Hij zit vol verhalen over de aanstaande reorganisatie, waarbij zijn afdeling en zijn functie verdwijnen. Hij wist dat er bezuinigd moet worden, maar ja, als het om je eigen team gaat, voelt het toch anders.

    Lees verder >

  • Wat de zorg kan leren van... Nike

    20 november 2023

    Al jaren gebruik ik in mijn werk de slogan van Nike: Just do it! Het verhaal gaat dat deze drie woorden zijn geïnspireerd op de laatste woorden van de beruchte crimineel Gary Gilmore, die in 1977 door een vuurpeloton werd geëxecuteerd. Gilmore's laatste woorden waren: ‘Let’s do it’.

    Lees verder >

  • Wat de zorg kan leren van... de NS

    14 november 2023

    Een paar weken geleden was ik weer op stap met 34 collega’s uit de zorg tijdens een Innovatietrip langs bedrijven uit andere sectoren om van te leren. We begonnen deze trip op het hoofdkantoor van de Nederlandse Spoorwegen (NS) in Utrecht, om daar te leren over hoe de NS omgaat met de innovatie.

    Lees verder >

  • Het is triest dat de discussie over geld gaat, terwijl het eigenlijk zou moeten gaan over welke kwaliteit van zorg we willen leveren

    10 november 2023

    Ik zou graag met de zorgkantoren om de tafel kunnen zitten als partners met een gemeenschappelijk doel: duurzame, goede zorg leveren op een kostendekkende manier. Daarvoor is transparantie van beide kanten essentieel. Dat betekent allereerst: alle kaarten op tafel.

    Lees verder >

  • Verwaarloosde organisaties

    29 oktober 2023

    Bij deze zorginstelling herkennen leiding en HR kenmerken van verwaarlozing. Er lijkt langere tijd onvoldoende aandacht voor mensen te zijn geweest terwijl er veel van de mensen is gevraagd. Het bestuur wil zelf naar de ongemakkelijke werkelijkheid kijken: wat hebben wij gemist.

    Lees verder >

  • In mijn werk is geen plek voor intuïtie, toch?

    27 oktober 2023

    Intuïtie past niet op je werk Dave is een stille, gevoelige man, hij werkt het liefst op de achtergrond. Hij is vastgelopen in zijn werk als leidinggevende, maar ook thuis. Hij voelt zich lichamelijk uitgeput en weet niet hoe verder. “Zelfs in de dingen die ik wel leuk vind, heb ik geen zin meer,” roept hij uit.

    Lees verder >

  • Strategisch wachten: geduld is cruciaal bij succesvol leiderschap

    8 juni 2023

    Ik heb de tijd genomen door stil te staan, wandelen, tijd nemen voor mezelf om te kijken wat er wilde ontkiemen deze lente. Een aantal zaken lagen al een tijdje te wachten, maar ik had er eerder de energie en tijd niet voor. En dan beginnen, maakt dat de resultaten van je inzet niet goed worden.

    Lees verder >

  • Blog 2: Jeugdzorg in Nederland: Quo Vadis?

    28 april 2023

    In het eerste blog ben ik vooral ingegaan op de jeugd, de ontwikkelingen op het terrein van de jeugdproblematiek en de oorzaken daarvan. In deze blog ga ik meer in op de oplossingsrichtingen.

    Lees verder >

  • Blog 1: Jeugdzorg in Nederland: Quo Vadis?

    24 april 2023

    Dit blog is het eerste in een reeks over de zorg in Nederland. Het is een samenvatting van een van de hoofdstukken uit de publicatie ‘Agenda voor de toekomst. Contouren van de zorg in 2025’.

    Lees verder >

  • Waarom medewerkers hun baan opzeggen: een perspectief vanuit de manager

    20 april 2023

    Als leider, manager of ondernemer is het van essentieel belang om te begrijpen waarom medewerkers hun baan opzeggen. Dit heeft een grote impact op de tevredenheid en het behoud van overige medewerkers in je organisatie. Hoewel vaak wordt gedacht dat mensen hun baan verlaten vanwege het werk zelf, blijkt uit recente onderzoeken dat de meeste medewerkers hun baan opzeggen vanwege slecht management. En dat is zonde in een tijd waar we zoveel mensen tekort komen.

    Lees verder >

  • De paashaas brengt je geen werkgeluk: maar… zoekt en gij zult vinden!?

    4 april 2023

    De paasdagen komen er weer aan. Voor velen gaat dit gepaard met de traditie van het eieren zoeken. En het vinden! Mijn zonen konden vroeger zelfs dáár nog ruzie over maken - want het ging helaas minder over de zoektocht zelf, maar vooral over wie zo snel mogelijk de meeste eieren had gevonden.

    Lees verder >

  • Breng de waarheid boven tafel

    26 januari 2023

    Stel, je bent leidinggevende en een medewerker vertelt dat er een structureel probleem is op de afdeling. Natuurlijk neem je dat serieus. Tegelijkertijd loont het om het verhaal in twijfel te trekken.

    Lees verder >

  • Afscheid

    22 december 2022

    ‘Het voelt alsof ik haar wegdoe, zegt hij, het verdriet klinkt loodzwaar door in zijn stem. Ik weet dat het voor haar beter is, maar het doet zo’n pijn. Elke vijf minuten verander ik van mening, en het verscheurt me’.

    Lees verder >

  • Personeelstekorten in de zorg? Geen probleem!

    15 december 2022

    Deze tijd staat in het teken van grote personeelstekorten. In paniek, uit gewoonte en zonder zicht op een alternatief, vraagt iedereen om meer personeel en minder werkdruk. Het probleem lijkt daardoor: 'te weinig capaciteit' en de oplossing dus ‘meer capaciteit’. Dit vraagt om meer geld, dat er niet is.

    Lees verder >

  • Je kunt pas de knop omzetten als je weet aan welke knop je moet draaien

    27 oktober 2022

    Ik was altijd slank zonder psychofarmaca. Sinds ik psychofarmaca slik, ben ik aangekomen. Ik val moeilijk af, terwijl ik wel alle randvoorwaarden heb om af te vallen. Ik heb een huis, een inkomen. Ik rook niet en drink amper alcohol. Ik sport 3-4x per week. Ik kook gezond.

    Lees verder >

  • Donder toch op, met je 'leefstijl'

    29 september 2022

    ‘Morbide obesitas is een vorm van kindermishandeling’, zegt de Amsterdamse wethouder Zorg en Welzijn Eric van der Burg in dagblad Trouw. De GGD in de hoofdstad gaat daarom alle kinderen met obesitas langdurig en intensief begeleiden, zodat ze hun leefstijl veranderen. Amsterdam telt ongeveer 2300 kinderen met morbide obesitas, en nog eens 7000 die ‘gewoon’ obees zijn. De komende drie jaar krijgen ze allemaal een jeugdverpleegkundige langs die hen met een ‘plan op maat’ komt helpen afvallen. Goed idee? Mwah.

    Lees verder >

  • Een gezond leven bereik je samen

    22 september 2022

    Vroeger nuttigde ik wekelijks een paar pakken roze koeken en twee flessen cola. Inmiddels vind ik dat schrikbarend, maar volgens de statistieken was ik geen uitzondering. Bijna de helft van de Nederlanders beweegt onvoldoende, een vijfde rookt en minder dan één op de tien mensen volgt het door het RIVM aanbevolen dieet. Ook kijken mensen gemiddeld drie uur per dag televisie.

    Lees verder >

  • Deze man snapt het

    15 september 2022

    ‘’Jarenlang volgde ik verschillende therapievormen voor mijn trauma’s, maar zonder resultaat. Totdat ik een psycholoog trof die volgens het gedachtengoed van Bessel van der Kolk werkte. Toen voelde ik me begrepen en slaagde ik erin om mijn trauma’s te verwerken.” “Zo herkenbaar. Er moet nog veel gebeuren met de behandeling van mensen met een trauma."

    Lees verder >

  • Het nut van een stoelendans en strijkijzer in de spreekkamer

    1 september 2022

    Het leukste vind ik diagnostiek. Goed kijken en puzzelen tot het klopt. Heerlijk. Volgens Wikipedia is diagnosticeren de kunst, techniek of handeling om aan de hand van waargenomen verschijnselen, klachten of symptomen de meest waarschijnlijke oorzaak daarvan te vinden. Natuurlijk zijn kennis van ziektebeelden en ervaring essentieel. Maar de kunst van diagnosticeren vereist een mix van scherp waarnemen, patroonherkenning en intuïtie. Dat leer je niet uit boeken maar in de praktijk.

    Lees verder >

  • Cowboys

    25 augustus 2022

    Ik heb een stelregel: controle is goed, vertrouwen is beter. Deels ingegeven door mijn ervaring als raadslid waarbij ik te vaak heb gezien dat en groot deel van het gemeenschapsgeld op gaat aan een uit de kluiten gewassen apparaat dat zich niet bezig houdt met het primaire proces maar met de, met regels en systemen doorspekte, controle.

    Lees verder >

  • Broddelwerk

    18 augustus 2022

    Achtereenvolgende kabinetten hebben de afgelopen jaren aardig wat mislukte werkstukken afgeleverd. Een luisterwaardig beperkt overzicht werd gegeven door historicus Maarten van Rossum. Het kabinet is niet echt een lerende organisatie, kijkende naar de wetten die op instigatie van de kabinetten zijn ingevoerd.

    Lees verder >

  • Wees een cheerleader!

    11 augustus 2022

    Onlangs was ik met mijn gezin in Disneyland Parijs. Elke dag werd afgesloten met een parade van prachtige praalwagens en opzwepende muziek. Ook werden er cheerleaders ingezet om het publiek te amuseren en de sfeer te verhogen. Ze deden flink hun best iedereen in beweging te krijgen. Het voelde aan als een collectieve peptalk. Geloof in jezelf! Laat je meeslepen! Ga ervoor!

    Lees verder >

  • De Krab

    9 augustus 2022

    Ben je wel eens onzeker als leider? Voel je je wel eens kwetsbaar? Heb je het gevoel dat iedereen opmerkingen plaatst en je je onzeker voelt? Je bent zeker niet de enige. Ik sprak deze week diverse leidinggevenden. Ze hadden aan het begin van het jaar een nieuwe stap gemaakt. Maar o, o, wat was men onzeker. Was dit wel de juiste stap? want dan moest het toch goed voelen? Waar bleef het ‘Hoera’, ‘Grote Geluk’-gevoel?

    Lees verder >

  • Preventie zal de zorg niet goedkoper maken

    7 juli 2022

    We moeten meer geld inzetten voor preventie om de zorg betaalbaar te houden. Hoogwaardigheidsbekleders, politici, oud-politici maar zelfs ook artsen brengen deze stelling naar voren. Dit advies komt voort vanuit de gedachte dat je veel ziektes kunt voorkomen. Veelgenoemd en ook zeer effectief is bijvoorbeeld het verbannen van roken om longkanker en emfyseem te voorkomen.

    Lees verder >

  • Bewegen helpt maar onze regering beweegt niet mee

    30 juni 2022

    Onlangs organiseerde Hogeschool Inholland een gala waarin diverse wetenschappers en politici hun licht lieten schijnen over de almaar uitdijende ziektekosten en de ondanks dat steeds maar toenemende gezondheidsproblemen. De niet aflatende en altijd optimistische Erik Scherder pleitte opnieuw - maar nu wat minder vriendelijk; hij werd boos - voor preventie in het bijzonder bewegen.

    Lees verder >

  • De stomste psychiater

    23 juni 2022

    Ik ben de stomste psychiater. Dat hoorde ik deze week. Een patiënt schreeuwde het naar me door de telefoon. Ik vond het niet leuk. Ik ben liever de leukste. Dat laatste heb ik ook wel eens gehoord.

    Lees verder >

  • Afscheid

    17 juni 2022

    ‘Die is mooi’. Bij het weggaan pakt ze de kaart uit het kaartenrekje. Het is een foto van een boekenkast, een kunstwerk van de Chinese Yin Xiuzhen.

    Lees verder >

  • Ssssspspychiater

    16 juni 2022

    Mijn dochters kunnen het woord psychiater niet goed uitspreken. Ook niet als ze hun best doen: “ssssspspychiater!”. Ik was verbaasd. Ik doe dit werk al zolang ze leven. Het leek me logisch dat, samen met de harde G en de R, de uitspraak van dit woord dan vanzelf zou gaan. Als je er maar op tijd mee begint. Als troost wilde mijn oudste dochter haar spreekbeurt over spychiaters doen. Maar over smurfen kon ze meer informatie vinden. Daar kon ze ook leuke drop bij uitdelen

    Lees verder >

  • Vertel het pro-actief

    9 juni 2022

    Toen ik de overgang-gerechtigde leeftijd bereikte kreeg ik last van somberheid. Mijn normale energie was tot dat moment redelijk huppelend, ik relativeerde zonder veel moeite de lastige zaken van het leven totdat ze hanteerbaar waren. Maar langzaam gleed ik in een mentale staat waarin dat niet meer lukte.

    Lees verder >

  • Versterking van de surveillance en preventie van infectieziekten

    2 juni 2022

    Afgelopen mei was het dan zover. Alle fellows van cohort september 2021 van het European Programme for Intervention Epidemiology Training (EPIET) van het European Centre of Disease Control (ECDC) mochten - na zeven lange maanden van online les -, eindelijk elkaar in het echt ontmoeten. Online vergaderen kan zijn voordelen hebben: je hebt geen reistijd, je kan nog snel even ontbijten en als je eigenlijk iets beters te doen hebt, kun je onopgemerkt blijven en heb je grote kans dat je ermee wegkomt.

    Lees verder >

  • Eerst begrijpen, dan begrepen worden

    25 mei 2022

    Het is begin maart en het stormt. Ik zit binnen met mijn gezin, de open haard is aan. Ik krijg een appje van de buren: het dwergkonijn van onze kinderen loopt los in de tuin. Ik ren naar buiten in mijn T-shirt en boxershort. In de kou, regen en harde wind loop ik paniekerige rondjes, duik ik tussen de struiken en zoek ik in diverse tuinen

    Lees verder >

  • Diversiteit binnen de raad van toezicht

    23 mei 2022

    Namens Van Der Hoef & Partners mocht ik aanwezig zijn. Aan de hand van een aantal stellingen nam Marius Buiting, directeur van de NVTZ, de aanwezigen mee in de meest actuele uitdagingen. Denk dan aan de diversiteit binnen de raad van toezicht en het adequaat vinden van voldoende geschikte kandidaten nu de groep zorgaanbieders die intern toezicht moeten organiseren aanzienlijk is gegroeid. De volgende 2 wetsvoorstellen liggen hieraan ten grondslag.

    Lees verder >

  • Verwijsbriefje

    19 mei 2022

    Werkt u op een crisisafdeling in de psychiatrie? Vraagt u zich wel eens af hoe het met de patiënten die u daar behandelde na hun opname verder gaat? Pakken ze thuis de draad op? Of moeten ze hun leven drastisch aanpassen?

    Lees verder >

  • We willen vaak te veel…

    17 mei 2022

    Kwaliteit zit in 1000 kleine dingen en oh soms wellicht in nog wel meer... en daarnaast, wat zijn de verwachtingen van elkaar? Van de client/bewoner van de zorgorganisatie, van de medewerker van zijn/haar collega’s, van de manager van een medewerker, van de praktijkopleider van een leerling etc.

    Lees verder >

  • Mijn verhouding met Mark Rutte

    10 mei 2022

    Sorry, het is allemaal niet zo spannend als het lijkt. Ook al voel ik wel een zekere verhouding tot onze premier. Voor zover wij weten gaat onze MP partnervrij door het leven, dus mijn verhouding tot hem speelt zich af in het zakelijke domein.

    Lees verder >

  • Past de zorg?

    5 mei 2022

    Tijdens een gesprek over passende zorg (een beweging vanuit VWS die aanstuurt op meer focus op gezondheid, zorg die persoonlijke waarde toevoegt, dicht bij huis geleverd wordt en in samenspraak tot stand komt) werd er door een van de deelnemers verontwaardigd genoemd dat slechts 13% van de zorg in het ziekenhuis redelijk tot zeer sterk bewezen effectief is.

    Lees verder >

  • Hybride in een hokje

    3 mei 2022

    Daar zit ik dan, weggestopt in een stiltehokje in een kantoortuin bij een opdrachtgever, wachtend op een overleg. Waar tot voor kort weinig mensen op locatie waren en het merendeel vanuit thuis werkte, is het nu ‘lekker gezellig om elkaar weer te zien’.

    Lees verder >

  • Old boys network lobbycratie

    28 april 2022

    Het kan u bijna niet ontgaan zijn. De Nederlandse democratie kraakt aan alle kanten. Het woord democratie lijkt zelfs al helemaal niet meer gepast. Er is geen sprake meer van dat het volk (demos) regeert (cratein), zelfs de volksvertegenwoordigers niet.

    Lees verder >

  • Ik was ineens Burn-out

    26 april 2022

    Vaak zien we burn-out als een psychische ziekte veroorzaakt door een extreem hoge werkdruk, een onredelijke werkgever, slechte faciliteiten of gebrek aan waardering. Veilig, want op die omstandigheden heb je geen directe invloed. Het overkomt je en je hebt het er maar mee te doen. Dat klopt.

    Lees verder >

  • Kom uit je stoel en loop

    21 april 2022

    Het is geen groot nieuws wanneer ik hier om te beginnen het nut van bewegen en in het bijzonder wandelen onderstreep. Stevig wandelen, dus niet door de stad slenteren, maar behoorlijk doorstappen, liefst totdat je het gevoel hebt er een beetje moe van te zijn, is de beste manier om de stofwisseling van je hersenen op te jagen.

    Lees verder >

  • Progressie in de psychiatrie

    18 april 2022

    Lees verder >

  • Samen beslissingen nemen

    14 april 2022

    Bij shared decision making (in wetenschappelijke artikelen wordt de Engelse term gebruikt) nemen de patiënt en zijn hulpverlener samen een besluit over welke zorg het beste bij de patiënt (en zijn omgeving?) past. Dat kan natuurlijk pas als aan een aantal voorwaarden is voldaan. De uitwisseling van de informatie moet wederkerig zijn en naast medische ook persoonlijke informatie bevatten.

    Lees verder >

  • De optie van gummiberen

    6 april 2022

    De coronacrisis heeft de digitalisering van de zorg versneld. Noodgedwongen werd er gezocht naar mogelijkheden om patiënten zo goed mogelijk op afstand te helpen. Ook ik vond mijzelf in die periode op enig moment tegenover een arts op mijn beeldscherm. Ik toonde hem mijn, uit het niets verschenen, ‘blauwe oog’, hij dirigeerde mij iets beter voor de camera, stelde een paar vragen en zei dat het goed zou komen. Gerustgesteld hing ik op. Het was mijn eerste digitale consult en uit nieuwsgierigheid besloot ik mij eens te gaan inlezen in de wondere wereld van de digitale gezondheidszorg.

    Lees verder >

  • We leven niet meer in de tijd van Sigmund Freud

    31 maart 2022

    ‘’Hoe moet ik onze vervolgafspraak invoeren in de digitale agenda?’’ 10 jaar geleden zat mijn toenmalige sociaal psychiatrisch verpleegkundige te worstelen achter haar laptop. Ze had geen goede digitale vaardigheden. Zij was gewend te werken met papieren dossiers. Zij ging bijna met pensioen.

    Lees verder >

  • Jeugdhulp Friesland biedt hoogspecialistische zorg

    24 maart 2022

    Odette Brand, directeur behandelzaken bij Jeugdhulp Friesland, wil wat rechtzetten. Veel klinisch psychologen, GZ-psychologen en andere professionals die opgeleid zijn binnen de GGZ, verwarren Jeugdhulp Friesland nog steeds met Bureau Jeugdzorg. Ze denken dat er alleen maar ‘gezinsbegeleiders’ werken, dat het vooral om opvoedhulp gaat. ‘We bieden hoogspecialistische zorg en een breed pallet aan behandelingen. We leiden als enige jeugdhulporganisatie in Nederland zelfs klinisch psychologen op.’

    Lees verder >

  • Geef je collega’s de ruimte

    17 maart 2022

    Ik snap de hang naar risicobeheersing in de zorgsector. Daar waar zaken niet op orde zijn, helpen checklists, regels en procedures om fouten te voorkomen. Wie echter van bovenaf te veel controle uitoefent, gaat voorbij aan wat werknemers drijft. Sommige zorgprofessionals zijn gevoelig voor externe prikkels (beloningen of juist sancties), maar vele hebben juist de intrinsieke motivatie om autonoom te zijn, competenties te ontwikkelen, zinvol werk te doen of zich verbonden te voelen.

    Lees verder >

  • Gebruik de winter in je leiderschap en blijf gezond

    15 maart 2022

    Ik ben helemaal klaar met deze winter”, riep Johan uit. “Alleen maar kou en regen. Er gebeurt helemaal niets hier! Wat kan ik daar nu van leren?”

    Lees verder >

  • Oorlog

    10 maart 2022

    Er stond een foto van Poetin in de krant waarin hij aan een meters lange tafel vergadert met zijn minister van defensie en de staf-chef van het leger. Poetin is bang voor het krijgen van COVID en het schijnt dat je alleen maar in zijn directe omgeving mag komen wanneer je twee weken in quarantaine bent geweest. Onder de foto stond Poetler, een verwijzing naar Adolf Hitler.

    Lees verder >

  • Burgerlijke invloed

    3 maart 2022

    Een tijdje terug was de Gemeente Amsterdam mijn straat aan het renoveren. Op het moment zelf natuurlijk vervelend als je hele huis trilt van de vrachtwagens, maar je krijgt er een mooie straat (hoop je) voor terug.

    Lees verder >

  • Een compliment geven: het doet iets!

    1 maart 2022

    Een compliment geven, het lijkt zoiets simpels. Toch zijn we met elkaar geneigd om vooral eerst te kijken naar wat fout gaat en het compliment komt vaak aan het einde: “oh ja, je hebt goed werk geleverd”. In mijn werk als teamleider binnen Dimence, probeer ik oprecht complimenten te geven. En niet alleen ik, ook mijn collega-vakbegeleiders.

    Lees verder >

  • Digitalisering doorzetten

    24 februari 2022

    Nu de coronamaatregelen grotendeels zijn teruggeschroefd, rijst de vraag: hoe nu verder met de digitalistering in de GGZ?

    Lees verder >

  • Braafpraterij als bedrog

    17 februari 2022

    Braafpraterij is een veel gebezigde activiteit van politici, bestuurders, managers en belangenbehartigers wanneer zij op een politiek correcte wijze, situaties of toestanden willen beschrijven en de werkelijk problematische situatie ten onrechte verhullen. En ofschoon ik nu braafpraterij niet geheel per ongeluk koppel aan bepaalde functies, is het voor de lezer ongetwijfeld duidelijk dat iedereen zich hieraan schuldig kan maken.

    Lees verder >

  • Ambulantiseringsbeleid “Beter worden doe je thuis!”

    10 februari 2022

    De overheid wil dat mensen met psychische problemen passende geestelijke gezondheidszorg krijgen op de juiste plaats. Een huisarts kan mensen met matige tot zware psychische problemen doorverwijzen naar de basis GGZ of gespecialiseerde GGZ. Het kabinet wil dat mensen met zware, ingewikkelde psychische aandoeningen vaker dichtbij huis zorg krijgen. Mensen worden dus zoveel mogelijk als het kan, thuis in hun eigen omgeving behandeld. Daarbij moeten de gemeenten, zorgverzekeraars en aanbieders van zorg samenwerken. Mensen krijgen alleen een behandeling met een opname indien dat medisch gezien niet anders kan. Daarom is het aantal opnameplaatsen in de ggz-instellingen verminderd.

    Lees verder >

  • Uit de as herrijzen als team?

    9 februari 2022

    Werkdruk, stress en onze snel veranderende maatschappij vragen voortdurend om aanpassingen in jouw leidinggeven. Ons wereldbeeld verandert, verhoudingen verschuiven, maar organisaties en leiderschap veranderen niet zo snel mee. Daar had Cynthia veel last van, haar rol was totaal veranderd.

    Lees verder >

  • Stop de bureaucratie

    3 februari 2022

    Als toezichthouder ben ik verbonden aan een grote school. Onlangs bracht ik een werkbezoek. Ik was onder de indruk van de betrokkenheid en creativiteit waarmee leraren hun leerlingen in coronatijd onderwijs geven en hen proberen te helpen zich te vormen tot een evenwichtig mens dat toegerust is op de toekomst.

    Lees verder >

  • Gecompliceerd

    27 januari 2022

    ‘Het is heel erg gecompliceerd’. Dat krijgen we als raadsleden vaak te horen wanneer het in de raad of commissie gaat over jeugdzorg. Ging het in 2015, toen de gemeenten verantwoordelijk werden voor jeugdzorg, nog over de borging van de kwaliteit van de jeugdzorg, inmiddels gaat het voornamelijk over de ‘onbeheersbare kosten’ . Veel raadsleden zagen de voordelen van de Nieuwe Jeugdwet – de zorg voor jeugdigen en gezinnen dichtbij, de administratieve lastendruk zou verminderen. Toen snapten we het nog.

    Lees verder >

  • De problemen van nu los je niet op met kennis van toen

    20 januari 2022

    Wat écht bijdraagt aan het herstel van patiënten in de geestelijke gezondheidszorg, dat heeft u niet op de opleiding geleerd. Ik ook niet.

    Lees verder >

  • Zeg duizend keer nee

    13 januari 2022

    In elk Nederlands ziekenhuis vliegen de projecten en programma’s je om de oren. We hebben de neiging álles aan te pakken, om maar succesvol te zijn. Al die mooie ideeën hebben vast draagvlak en nut, maar wat doen we onze mensen eigenlijk aan? Mijn conclusie is: we willen en doen teveel. De focus ontbreekt.

    Lees verder >

  • De huismeester ziet alles

    7 januari 2022

    Tussen kerst en oud en nieuw lijkt overal het leven stil te staan. Veel mails die ik verstuur worden beantwoord met een “out of office”. In het woonzorgcentrum waar ik vandaag ben, is gelukkig volop leven in de brouwerij. Hier gaat alles door en hebben we straks overleg over verbeteren van de samenwerking met huisartsen en de wisseling van apotheek.

    Lees verder >

  • Eerlijk vaccineren is van levensbelang

    6 januari 2022

    Afgelopen september ben ik - samen met 28 anderen verdeeld over de Europese landen - gestart met het European Programme for Intervention Epidemiology Training (EPIET) dat wordt georganiseerd vanuit het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Dit programma is in 1995 opgericht en bedoeld om een netwerk van goed getrainde veld epidemiologen te creëren.

    Lees verder >

  • De dag van Tim Bouwman

    20 december 2021

    Vanochtend rijd ik vanuit Etten-Leur naar Vogelwaarde. Een prachtige rit vanuit Brabant naar Zeeland. Door de Oosterschelde tunnel kom ik uit in Zeeuws-Vlaanderen. In het dorpje Vogelwaarde ligt de locatie Hoeve la Salette. Deze Hoeve van het Leger des Heils biedt beschermd wonen voor een brede doelgroep. Een terrein van 10 hectare waar 42 deelnemers wonen, verdeeld over 5 groepen.

    Lees verder >

  • De dag van Diana Kil

    15 december 2021

    Gisterenavond had ik avonddienst. En tijdens het avondeten, terwijl ik haar buurvrouw hielp met eten, raakten we in gesprek. "Waar slaap ik vanavond?"

    Lees verder >

  • De dag van Marieke Klein

    8 december 2021

    Hij blies zojuist zijn laatste adem uit

    De jonge man vertelt met tranen in zijn ogen dat zijn vader is overleden en dat hij een zuster zoekt. Ik zat net even met een paar collega’s koffie te drinken in de huiskamer van onze hospice. Hij stond zoekend voor de dichte deur door de ramen te kijken en ik stond op om hem te woord te staan. Confronterende woorden en emotie. Ik besef me dat hij zojuist wees is geworden. En ik besef me ook dat mijn team dit dagelijks mee maakt.

    Lees verder >

  • De dag van Alice Terberg

    25 november 2021

    De dag begint goed: samen met mijn directeur een heerlijke kop cappuccino drinken en de dag en week voorbespreken. Wie gaat wat doen, zitten we nog op koers en uiteraard: hoe was jouw weekend?

    Lees verder >

  • Als manager moeten we het goede voorbeeld geven

    25 oktober 2021

    Frederique van der Marel, afdelingsmanager bedrijfsvoering bij de afdeling Genetica van UMC Utrecht volgde samen met haar MT de training Mentaal fit voor leidinggevenden bij de Helen Dowling Academie (HDA). Met trainer Ruth Keuning blikt ze terug én kijkt ze vooruit. Frederique: “Je moet durven vitaliteit op één te zetten. Ik zag medewerkers die totaal niet goed voor zichzelf zorgden, maar hoe deden we dat als leidinggevenden? Geven we zelf eigenlijk wel het goede voorbeeld?”

    Lees verder >

  • Werken in de zorg

    21 oktober 2021

    Vroege dienst.
    Op tijd uit bed en de zon zien opkomen.
    Naar het werk en daar hartelijk begroet worden door je collega(s) van de nachtdienst.

    Lees verder >

  • Een kastanje

    19 oktober 2021

    Door mijn werk als interim/project-manager en adviseur kom ik bij verschillende zorgaanbieders, op diverse plaatsen in het land, over de vloer en zo ook deze woensdag. Richting het station in mijn woonplaats, loop ik door een straat waar de eerste tekenen van de herfst zichtbaar zijn. De stoepen liggen bezaaid met kastanjes en gedachteloos steek ik een paar in mijn jaszak. Aangekomen in het verpleeghuis waar ik een afspraak heb, kijk ik zoekend om me heen. De locatie is net geopend na een ingrijpende verbouwing en het oorspronkelijke woonzorgcentrum is een verpleeghuis geworden waar recent twee verpleeghuizen zijn ingetrokken.

    Lees verder >

  • De reden waarom het implementeren van persoonsgericht werken moeilijk is

    5 oktober 2021

    Persoonsgericht werken staat bij iedere manager in de ouderenzorg hoog op de agenda. Het kwaliteitskader Verpleeghuiszorg ligt op het bureau en prachtige plannen van aanpak om de zorg continu te verbeteren, liggen klaar. Yes, we hebben er zin in.

    Lees verder >

  • Corona als onze mentale gevangenis

    29 september 2021

    Ik ben in de zon geboren. Op een heldere winterdag. Optimisme zit diep in mijn DNA. Als kind omarmde ik ons mooie vaderland. Ik was blij met idyllische plaatsnamen zoals Langbroek en Ootmarsum. Wat een leuk en vrij land! Ik voelde me er meteen thuis.

    Lees verder >

  • De verkeerde kant op vergeten

    27 september 2021

    Vandaag fiets ik door een typisch volksbuurtje naar Aartje. Aartje woont al bijna 40 jaar in deze buurt en zoals ze zelf zegt: “Niet geboren, wel getogen.” Haar plat Amsterdams accent verraadt haar roots.

    Lees verder >

  • Ontdooi jij al?

    23 september 2021

    Als interimmer in de rol als coach werk ik met teams in de (ouderen)zorg. Hoe hou je je werk in 's hemelsnaam vol als alles maar in beweging blijft? Of juist met horten en stoten toch weer tot stilstand lijkt te komen? Het lijkt een hopeloze missie op een boot die moet blijven varen en waar zoveel sprake is van afhankelijkheid. Hoe dan? Waar hou je balans?

    Lees verder >

  • Volle OK's

    21 september 2021

    Wat wordt er gepuzzeld door de planners van de OK!

    Lees verder >

  • Eigenaarschap bij medewerkers stimuleren, hoe dan?

    16 september 2021

    De afgelopen jaren stelt menige directeur of manager mij dezelfde vraag: ’Hoe vergroten wij het eigenaarschap bij onze medewerkers? Het woord eigenaarschap mag je hier ook vervangen door verantwoordelijkheid of eigen regie. Regelmatig zit er enige teleurstelling onder die vraag. De organisatie heeft vaak korter of langer geleden, in ieder geval in de ogen van de directie, de stap gezet naar een vorm van het nieuwe organiseren onder benamingen zoals zelforganiserend werken of samensturen. Het management constateert echter dat de medewerkers dit nog onvoldoende oppakken en begrijpt dit niet. In deze blog bespreek ik vanuit een aantal invalshoeken hoe je een voedingsbodem creëert voor meer eigenaarschap.

    Lees verder >

  • Mijn TeamNL

    7 september 2021

    Wat heb ik genoten van onze Olympische sporters! Van hun prestaties. Van hun verhalen. Verhalen over succes, maar ook over pijn, je droom niet kunnen waarmaken en verdriet. De verwachtingen waren hoog voor TeamNL en dat kwam niet in de laatste plaats doordat de sporters ook hun eigen verwachtingen hadden. Ik ben geraakt door de wijze waarop ze niet alleen over hun successen spreken, maar ook over het verlies en het gevoel van falen. Wat een moed om, als je zo kwetsbaar bent, je verhaal ten overstaan van iedereen te delen. Om vervolgens weer te focussen. De één op de volgende wedstrijd, de ander op zijn afscheid. Veerkracht in de puurste vorm.

    Lees verder >

  • ‘Hard op de bal, zacht op de man’. Doe jij mee?

    12 mei 2021

    Waar ik in geloof is in een verbonden wereld. Die wereld begint in het klein, bij jezelf. Verbinding maakt het mogelijk om bruggen te slaan tussen jezelf en de ander, zowel zakelijk als privé. Pas als het stroomt tussen mensen, kan het ook stromen op zakelijk niveau.

    Lees verder >

  • Bewust

    29 april 2021

    Wat is het toch een vreugde om te lezen! De laatste tijd heb ik toegang gehad tot een aantal fantastische boeken. Auteurs zoals Guido de Valk, Jitske Kramer en Danielle Braun, hebben mij enorm geprikkeld. Het is een feest om van onbewust naar bewust te gaan!

    Lees verder >

  • Roeping? Wie riep er dan?

    11 maart 2021

    Als kind herinner ik mij dat gevoel in mijn buik. Toen wij zingend van geluk over het feit dat mama beter zou worden door de gangen van het ziekenhuis liepen. Ik bedoel met wij niet wij de majesteit, maar het meervoud van mijzelf, mijn identieke tweelinghelft en ik. Wij waren 7 jaar, onze moeder en onze lievelingsoom lagen in het ziekenhuis. Oom Rinus zou het pand via de koude gang verlaten richting begraafplaats. Maar onze moeder van 29 zou genezen en haar leven hervatten.

    Lees verder >

  • Vrolijkheid en liefde

    4 maart 2021

    “Hallo, mam.“ Ik loop langzaam naar mijn moeder toe die in een gemakkelijke stoel in de huiskamer zit. Ze kijkt me onderzoekend aan. “Ben ik jouw moeder?“ Misschien ziet ze het beter als ik mijn mondkapje af doe. “Ik ben Evelien, je dochter.” Verbaasd bekijkt ze mijn gezicht.

    Lees verder >

  • Managers in de zorg zouden meer moeten kruidenieren (en omgekeerd)

    24 februari 2021

    Mijn naam is Joost Mommersteeg, eigenaar van ODIGON Management Support. Ik train en coach managers en treedt op als interimmanager in diverse bedrijfstakken. In mijn contact met Curegie is mij gevraagd om een prikkelend artikel te schrijven. Door mijn ervaring met zowel zorg als retail-organisaties heb ik onderstaand geschreven. Niet als aanval maar vanuit de wens de zorg te helpen. Ik gun zowel de zorg als de retail meer van elkaar, al is het maar een klein beetje, het goede behouden en het nuttige toevoegen.

    Lees verder >

  • Werkgeluk?

    16 februari 2021

    'Werkgeluk, dat is toch het grootste jeukwoord aller tijden' fluisterde een collega bestuurder mij in het oor tijdens een werkbespreking. Dit woord riep bij hem zo'n grote allergie op dat hij het bijna niet zijn strot uit kon krijgen. Het zette me aan om er eens dieper op in te zoomen en er een korte verkenning over op te stellen.

    Lees verder >

  • Persoonlijke brief aan Eva Jinek

    4 februari 2021

    ‘Beste Eva,

    Ik was al langer van plan je weer eens te schrijven, maar het kwam er niet van. Zo je weet, werk ik sinds afgelopen zomer in het onderwijs. Het is tijdens de lockdown alle hens aan dek om het welzijn van onze studenten te stutten. Maar nu pak ik toch de pen. Ik ben niet zo van de schouderklopjes, maar ditmaal toch wel.

    Lees verder >

  • Als je het even niet getroffen hebt in het leven….

    13 januari 2021

    Het nieuwe jaar ben ik wandelend begonnen. ’s Ochtends een wandeling van minstens een uur zorgt ervoor dat de dag met een open mind begonnen kan worden. Ad van Nieuwpoort schreef in het Financieel Dagblad: Al wandelend kom je tot de kern. En zo was het bij mij ook terugkijkend op 2020. Als 2020 één ding heeft duidelijk gemaakt is het wel dat de overheid de kwetsbare mens in de steek heeft gelaten.

    Lees verder >

  • De waarde van een bijzondere ontmoeting

    5 januari 2021

    Een bijzondere ontmoeting raakt je. Er gebeurt iets moois, er gebeurt iets bijzonders.

    Ik heb in de afgelopen jaren meerdere bijzondere ontmoetingen gehad. Dat is een van de voordelen van werken in de sector zorg en welzijn. Soms haken er ook anderen aan, die graag mee willen kijken.

    Lees verder >

  • Wat leert deze crisis ons?

    29 oktober 2020

    Het zijn uitdagende en verwarrende tijden, waarin mensen minder geld verdienen, hun baan verliezen, bepaalde producten of diensten niet meer geleverd kunnen worden en de meeste mensen vanuit huis moeten werken. Er is in korte tijd veel veranderd en dit vraagt om aanpassingen, flexibiliteit en vooral communicatie. En dat hebben we zeker nodig in de motor van dit tijdperk: de zorg.

    Lees verder >

  • Al die managers in de zorg zijn een ramp

    24 september 2020

    Het zorgsysteem is vertroebeld geraakt door functies en belangen die niets met patiëntenzorg te maken hebben

    Lees verder >

  • Stilstaan…, ook als dat pijn doet!

    17 september 2020

    Mijn gedachten gaan terug naar de vooravond van mijn zomervakantie. Enige tijd daarvoor hebben we op een aantal afdelingen aangekondigd dat ik na mijn vakantie niet langer als manager aan deze afdelingen verbonden zal zijn en dat mijn collega het van mij zal overnemen. Niet omdat ik dat zo graag wil, maar omdat het voor de verdeling van werkzaamheden in het grotere belang wenselijk is. Met een aantal collega’s sta ik daar op voorhand bij stil. Mooie momenten die inzicht geven en waarvan ik leer. Inzicht in dat er soms daadwerkelijk een ‘hoger’ belang is, waarnaar je je schikt in het belang van het grotere geheel. Samen lachen we om de heerlijk eerlijke reactie van een collega die hierop haar wenkbrauwen optrekt, waarna we tot de conclusie komen dat we dat veel vaker in het algemeen belang handelen dan we ons bewust zijn. Loyaal, betrokken en vol compassie; dat maakt ook dat we met elkaar zoveel bereikt hebben. We voelen dat die hele directe samenwerking gaat stoppen. Later besef ik dat we daar niet veel woorden aan besteed hebben. We gaan daaraan voorbij. Ík ga daaraan voorbij.

    Lees verder >

  • Lessen van een E-bike

    10 september 2020

    Ik had het grote voorrecht tijdens de coronacrisis (eerste uitbraak, maart 2020) werkzaam te zijn in een ziekenhuis in het Zuiden des lands. Over het woord ‘voorrecht’ moest ik even nadenken gelet op de precaire context van alles dat met Corona te maken heeft. Iedere positieve connotatie kan namelijk verkeerd opgepakt worden. Die sensitiviteit snap ik heel goed. Ik dacht uiteindelijk dat het in dit verband wel kon. Ik zal dat voorrecht dan ook nader toelichten.

    Lees verder >

  • Het zwaard van Damocles….ga er maar aan staan….

    3 september 2020

    Van jongs af aan trok de zorg mij. Nadat ik in de verpleeghuissector in aanraking kwam met de psychiatrie, werd mij duidelijk dat dit de sector was waarin ik wilde werken. Na een opleiding in de GGZ en een aantal jaren werken, ben ik verder gaan studeren. Een managementfunctie trok me altijd al, dus een studie in deze richting was een logisch vervolg. Gelukkig is er binnen de organisatie waar ik werk ruimte voor ontwikkeling en na mijn afstuderen kon ik aan de slag in een Zorgmanagers-functie binnen een kliniek voor ouderen, weer een beetje ‘back to my roots’.

    Lees verder >

  • Dragons’ Den ondernemer in welzijn

    20 augustus 2020

    Na meer dan 12 jaar met plezier in FMCG (o.a. Unilever) gewerkt te hebben, wilde ik ook andere ervaringen opdoen. Ik wilde met name bijdragen aan het welbevinden van mensen. Als interim manager heb ik me ingezet voor o.a. Unicef, CliniClowns (ook voor ouderen met dementie) en de ouderenbond. Ik had hier functies als hoofd marketing, fondsenwerving en innovatie. Tevens zag ik bij mijn eigen ouders welke behoefte er is aan aanvullende mantelzorg.

    Lees verder >

  • De patiënt houdt de dokter in leven

    2 juli 2020

    Ik heb altijd gedacht dat het anders was. Sinds ik als kereltje, onder begeleiding van mijn moeder, enkele prikken in m’n billen kreeg van de huisarts, heb ik altijd gedacht dat de dokter er is om de patiënt in leven te houden. En ja, dat lukt ook nog dagelijks, maar toch heb ik gaandeweg ontdekt dat het vooral de patiënt is, die de dokter in leven houdt. Die gedachte dringt zich aan mij op nu ik, na zeven boeiende jaren, de academische geneeskunde ga verwisselen voor een bestuurlijke functie in het hoger beroepsonderwijs.

    Lees verder >

  • Uitdagingen van een manager ten tijde van Corona

    15 juni 2020

    Er is meer in het leven dan polissen, hypotheken en rentespreads, dacht ik zo’n 10 jaar geleden toen ik ontslag nam na langdurig (en met plezier) in de financiële dienstverlening te hebben gewerkt. Ik wilde andere ervaringen opdoen en ik begon een praktijk als interim manager in heel andere branches, met name de zorg.

    Lees verder >

  • Waardevolle vondsten

    3 juni 2020

    Al is het nu zwaar
    Samen komen we hier doorheen
    Weet dat er aan jou wordt gedacht
    Je bent niet alleen

    Lees verder >

  • Uitnodiging: Golfen met Curegie t.b.v. het Helen Dowling Instituut

    25 juli 2019

    Lees verder >

  • Alsjeblieft, geen nieuwe Sarahs meer

    18 juli 2019

    Aan professionals en bestuurders in de zorg worden hoge eisen gesteld. Zekerheden zijn verdwenen, regelgeving werkt verstikkend en de financiële druk is groot. Het ‘handhaven van de koers’ is niet meer voldoende, vaak zijn harde en duidelijke keuzes nodig. Succesvolle bestuurders moeten zichzelf voortdurend heruitvinden. Professionals worden geacht de structurele veranderingen te volgen en zich aan te passen. Curegie (onderdeel van Van Der Hoef & Partners) voert regelmatig interviews met deze professionals en bestuurders, met als centrale vraag: hoe gaan zij met hun uitdagingen om?

    Lees verder >

  • Curegie: voor managers in de zorg!

    6 maart 2019

    Zorgorganisaties weten dat Van Der Hoef & Partners een succesvol search- en selectiebureau is voor het zoeken van psychiaters, andere medisch specialisten, klinisch psychologen, GZ-psychologen en bestuurders in de zorg. Dat dit bureau onder de naam Curegie ook bemiddelt in staf- en managementfuncties in de zorg, is veel minder bekend. Senior consultant Godert van Walré de Bordes wil hier verandering in brengen. ‘Voor ons is het een erezaak om alle bemiddelingen succesvol af te sluiten.’

    Lees verder >

  • Je impulsen volgen

    1 november 2018

    Veel leidinggevenden zijn tijdens gesprekken zo druk bezig met wat ze moeten bereiken, ze zijn zo actief bezig oplossingen te bedenken voor problemen, dat ze zichzelf en de ander moeilijk kunnen waarnemen. Actiebereidheid, gedachtendruk en moetismen zetten ruimte en aandacht voor de ander onder druk. Terwijl modern (coachend) leiderschap juist stoelt op werkelijke interactie en ontmoeting met de ander.

    Lees verder >

  • Door het woord geven

    19 juni 2018

    Veel mensen houden van praten en nemen het woord. Vaak lijkt het erop dat ze liever praten dan luisteren. Gisteren wilde ik olie bijvullen van de auto en de buurman zag mij. Hij zei “Oliepeil meten?” Ik knikte en vroeg aan hem “Hoe gaat het?” Vervolgens vertelde hij over zijn hobby, de kinderen, het werk, de buurvrouw, de verbouwing, voetbal, de tuin, lekkere gerechten, de kleinkinderen, de hond, ziekte, leed en de dood. Na 15 minuten geluisterd te hebben reikte ik naar de dop van de olie. “Ik houd je niet van je werk” sprak de buurman en vertrok met zijn hond. Het ging niet over mij en ook niet echt over hem. Ik vulde de motor bij met ¾ liter olie.

    Lees verder >

  • Psychiatrie houd je bij je leest!

    8 maart 2018

    De afgelopen maanden is de psychiatrie weer veel in het nieuws geweest en meestal in negatieve zin. Zo verscheen het bericht dat 60% van de gedetineerden een psychiatrische stoornis heeft en ondanks de Penitiaire Psychiatrische Centra onvoldoende (na) zorg krijgt door tekortschietende psychiatrische zorg. Recent is het nieuws van het hoge aantal vacatures voor psychiaters in de GGZ-instellingen terwijl er voldoende psychiaters zijn in Nederland zeker wereldwijd gezien. Ook de casus Bart van U. zette de psychiatrische zorg in een negatief daglicht en de opmerkingen van de Nationale Politie dat er meer doden vallen door psychiatrische patiënten dan door terroristische aanslagen was een duidelijk statement aan de GGZ.

    Lees verder >

  • Doelen halen en het woordje “niet”

    18 januari 2018

    Mensen willen graag creëren en willen dingen veranderen of verbeteren. Ze willen iets bereiken of ze willen ergens vanaf. Ze willen het een niet meer of het ander juist minder. Juist “iets niet” zorgt voor moeilijk haalbare doelen. De begrippen “niet” en “geen” bestaan namelijk niet in ons bewustzijn. Niets bestaat alleen bij de gratie van iets. Niets is niet-iets. Eerst is er iets, daarna kun je zeggen dat het er niet is. Je roept iets op in je brein en je geeft vervolgens de opdracht het te laten verdwijnen. Alleen het brein werkt niet op die manier. Door iets niet te willen roep je het niet gewenste beeld juist op, waardoor je het bekrachtigt.

    Lees verder >

  • Natuurlijk samenwerken: de 3 P’s

    7 december 2017

    Hedendaagse vraagstukken in de zorg die in de aanpak meerdere personen vereisen worden steeds complexer. Er moet meer kwaliteit geboden worden met voortdurende innovaties (bijv. zelfsturende teams) maar wel voor minder geld en zonder fouten. En als de vraagstukken niet al complex zijn, dan worden ze het wel door de interacties van de personen die erbij betrokken zijn. Door de onderlinge dynamiek van actoren en factoren in en rondom het netwerk hebben we te maken met wat men in de complexe systeemtheorie emergentie noemt: onverwachte en niet te voorspellen ontwikkelingen. Alleen als we direct en ter plekke in kunnen spelen op deze ontwikkelingen zijn we in staat om met deze complexiteit om te gaan. Vreemd genoeg is het juist eenvoud dat we nodig hebben in de aanpak bij complexiteit.

    Lees verder >

  • Maak je eigen geluk!

    9 november 2017

    Je denkt dat jij je gedachten denkt, Maar je gedachten denken jou. Je leeft het leven van je gedachten. Onze beelden en overtuigingen bepalen wat we zien. We zien de dingen niet, zoals zij zijn, we zien ze zoals we zelf zijn. We zien een door ons zelf gecreëerde wereld. Hoe kan het anders, dat de een de pest aan iemand heeft en een ander deze persoon heel aardig vindt. Hoe kan het dat de een het heerlijk vindt om veel ruimte te krijgen van zijn leidinggevende en een andere medewerker zich juist voelt zwemmen. We zien geen objectieve wereld, maar onze eigen werkelijkheid. De wereld spiegelt wie we zijn.

    Lees verder >

  • Het organiseren en handhaven van een veilige zorgomgeving vraagt altijd om aandacht.

    26 oktober 2017

    Hoe is het gesteld met de veiligheid in het gebouw waar u met uw cliënten werkt? Dit zult u zichzelf niet dagelijks afvragen, want als het goed is, hoort dit voor uw ziekenhuis, instelling of zbc op orde te zijn. Een veilig gebouw wordt immers door de wet vereist en onveilig vastgoed impliceert een grotere kans op bedrijfsongevallen, schades, claims en boetes. Het devies is dus: veiligheid voorop.

    Lees verder >

  • A lousy start makes a lousy end

    20 juli 2017

    ‘Waarom is het vaak zo lastig om afspraken na te komen na een toch ogenschijnlijk goed genomen besluit?’ Veel samenwerkingsverbanden worstelen met deze vraag, waaronder bestuurders en professionals in de zorg. Als redenen worden vele uiteenlopende argumenten genoemd. Maar echt goed begrijpen doet men het niet. De regels van besluitvorming lijken goed in acht te zijn genomen; een ieder was betrokken in het proces en uiteindelijk is men met elkaar tot een duidelijke keuze voor de oplossing en de aanpak gekomen. Daar ligt het blijkbaar allemaal niet aan. De oorzaak van een onvoldoende gedragen besluit blijkt vaak gelegen te zijn in een onduidelijke gemeenschappelijke probleemstelling. De keuze voor een oplossing wordt immers bepaald door de formulering van de juiste en vooral gedeelde probleemstelling.

    Lees verder >

  • Het meditatieve gesprek

    29 juni 2017

    Stel! Je hoofd is leeg, je ervaart daardoor direct rust en ontspanning. Door met je aandacht bij je ademhaling te zijn, heb je een verbondenheid met jezelf. Je bent je bewust van je lichaam en je stelt je open voor je omgeving. Je waarnemingen zijn scherp. Je bent in het moment. Nu is de vraag of het mogelijk is om in bovenstaande staat van leegte en ontspanning een effectief gesprek te voeren. Ben je nog handelingsbekwaam als je weinig of geen gedachten hebt? Ben je nog in staat om de juiste vragen te stellen, de juiste beslissingen te nemen en effectief te reageren op de ander?

    Lees verder >

  • Grip op perfect samenwerken

    24 mei 2017

    Om perfect samen te kunnen werken en niet te ontsporen heeft een team grip op de GRIP randvoorwaarden. Het succes van een team wordt niet zozeer bepaald door de individuele leden van een team. Wie er in het team zit blijkt amper van belang te zijn. Het succes wordt voornamelijk bepaald door de verbinding en interacties tussen de leden van het team. Het gaat erom hoe de teamleden met elkaar omgaan. Uit onderzoek (Google) blijkt het belang van een psychologisch veilige omgeving op basis van een aantal specifieke gedragsnormen in de onderlinge interacties. Gedragsnormen die worden genoemd zijn: vrij voelen om je uit te spreken, kwetsbaar durven opstellen, vragen stellen en met ideeën komen zonder het gevoel te hebben dat je kan worden uitgelachen.

    Lees verder >

  • De kunst van samenwerken bij complexe problemen

    2 maart 2017

    Bij complexe problemen is het de kunst om de samenwerking op basis van drie principes vorm te geven: relatie, richting en ruimte. In onze vorige blogartikelen zijn we ingegaan op de rol van zelfsturende teams in de complexe omgeving van de zorg. In dit blogartikel willen we verder ingaan op de kunst van samenwerken bij de complexe problemen die zich voordoen. Bij een complex probleem in de werkomgeving hebben we te maken met een ondoorgrondelijke samenhang en dynamiek tussen diverse op elkaar inwerkende actoren en factoren. Bij de aanpak zijn er in eerste instantie geen duidelijk oplossingen voor het probleem; deze dienen ook gaandeweg gevonden te worden.

    Lees verder >

  • Elke moment is de Goeroe

    2 februari 2017

    Veel mensen zijn bezig zichzelf te ontwikkelen door opleidingen te volgen of zich te laten coachen. Vaak is het goed dat een extern iemand je een spiegel voorhoudt en je helpt dingen te zien, die je tot nu toe niet zag. Ook komt het voor dat mensen de signalen om aan zichzelf te werken negeren. Zo kan het dat iemand, die te weinig leert van overspannen zijn, nog een keer overspannen wordt. Ook gebeurt het dat mensen in een tweede relatie op de zelfde problemen stuiten als in de eerste (bijvoorbeeld weer een slaande alcoholistische partner, weer een echte binnenvetter of weer verliefd worden op een getrouwde man). Ook zijn er mensen die steeds weer een leidinggevende treffen die wel erg dominant is.

    Lees verder >

  • Leiderschap & (ouderen)zorg

    12 januari 2017

    Er is geen ontkomen aan: als het over gezondheidszorg gaat, valt opvallend vaak het woord leiderschap. Met een verwijzing naar succesmodellen uit het bedrijfsleven wekken zo verschillende kopstukken en smaakmakers als oud-politici en bedrijfskundigen de indruk precies te weten welk leiderschap nodig is om de zorg anders, beter en efficiënter te organiseren.

    Lees verder >

  • Zonder structuur een kort avontuur met zelfsturende teams

    29 november 2016

    Veel organisaties overwegen te starten met zelfsturende teams om goed in te kunnen spelen op de voortdurend veranderende omgeving en beter tegemoet te komen aan de behoeften van klanten en andere stakeholders. Deze organisaties willen richting en ruimte geven aan de teams in de hoop dat ze zich dichtbij de klant autonoom gaan organiseren.

    Lees verder >

  • Zonder structuur geen avontuur voor zelfsturende teams

    19 september 2016

    ‘Zonder structuur geen avontuur’: dit is waarmee we ons vorige artikel ‘De rationale voor zelfsturende teams’ hebben beëindigd. In dit artikel geven we een toelichting wat we met structuur bedoelen en gaan we in op de start van dit avontuur. Bij zelfsturende teams moet het gaan om innovatie die structureel voor alle interne en externe stakeholders een meerwaarde oplevert. Het dient op voorhand duidelijk te zijn waar deze meerwaarde uit bestaat en hoe het gemeten gaat worden.

    Lees verder >

  • Betrokkenheid en het nut van beoordelen

    25 augustus 2016

    Laatst werd ik uitgenodigd voor een gesprek met een bestuurder die “iets wilde doen om de samenwerking te verbeteren”. Voor de ingang stond bij de beste parkeerplaatsen het trotse bord “parkeren directie”. Mijn komst werd door de receptioniste met veel onderdanigheid naar de bestuurder aangekondigd. Hij wilde dat mensen in zijn organisatie meer zouden gaan samenwerken, liefst met een aanpassing van het...

    Lees verder >

  • Het unieke talent in organisaties

    21 juli 2016

    Begin dit jaar schreef ik over het unieke talent. Mensen hebben een uniek talent en een unieke manier om dit te uiten. Ergens heeft iemand, of een organisatie, behoefte aan dat talent. Een talent wordt moeiteloos gegeven en het heeft een groot effect op anderen. Het unieke talent manifesteert zich, in eerste instantie, niet op gedragsniveau (competenties), maar op de kwaliteiten van het “zijn”. Het gedrag is gericht op doen en hebben. Het unieke talent komt voort uit de essentie van mensen.

    Lees verder >

  • Wat is er mis met...

    23 juni 2016

    Voor een goed bestuur van (grote en complexe) organisatiestructuren zijn voor de bestuurder(s) strategische partnerships met alle stakeholders essentieel en een noodzakelijke voorwaarde om een optimale dienstverlening (het product) te realiseren. En wat ik daarbij waarneem is dat een verbinding met de ondernemingsraad zich vaak op een goed relationeel niveau beweegt maar in feite een instrumenteel karakter heeft. Dat kan en moet anders.

    Lees verder >

  • Leiderschap in GGZ transitie

    26 mei 2016

    Het traditionele leren en ontwikkelen maakt plaats voor een wereld waarin je zelf verantwoordelijkheid neemt, zelf in de regie bent en je omringt met mensen die je inspireren om uiteindelijk je eigen doelen te realiseren. Wie deze wereld wil leren kennen, is bij ons welkom voor een ontdekkingstocht om kennis te vergaren; kennis die zal dienen als een bron van inspiratie!

    Lees verder >

  • De rationale voor zelfsturende teams

    31 maart 2016

    Door de toenemende complexiteit zijn veel professionals het overzicht en het gevoel voor het zorgsysteem kwijtgeraakt. Velen voelen zich gevangen in een keurslijf van externe invloeden zoals richtlijnen, afspraken, regels en procedures. Het betreft niet alleen het vakinhoudelijke gebied, maar ook de diverse institutionele, professionele, juridische en fiscale constructies waarin gewerkt wordt.

    Lees verder >

  • Ouderenzorg in 2020

    3 maart 2016

    Elke bestuurder wordt geacht een visie en een routeplan te ontwikkelen voor de toekomst van de eigen organisatie. Ik dus ook! Ik denk dat het belangrijk is eerst een beeld te schetsen over hoe de toekomst van de ouderenzorg er in zijn geheel uit zou kunnen zien. De trends komen o.a. naar voren uit publicaties van en presentaties door kenners over de ouderenzorg. Het valt mij op dat over de toekomst relatief grote eensgezindheid bestaat en dat men zelfs redelijk optimistisch is. Desondanks wacht ons een flinke klus, met name om de transformatie van de sector in goede banen te leiden.

    Lees verder >

  • Het unieke talent

    4 februari 2016

    Je hebt een uniek talent en een unieke manier om dit te uiten. Er is iets dat je beter kunt dan wie ook in de wereld. Ergens heeft iemand, of een organisatie, behoefte aan dat talent. Jij kan dat talent moeiteloos geven, want als je dat unieke talent inzet, brengt het je in een flow; een ontspannen tijdloosheid met een groot effect op anderen.

    Lees verder >

  • HR; een ambacht met...

    7 januari 2016

    Zo’n dertig jaar geleden bestond HR of P&O nog niet. Bedrijven en instellingen hadden wel een personeelsafdeling en een personeelschef (zo heette dat toen). De dienstverlening bestond voornamelijk uit administratieve zaken zoals contracten en zorgen voor een juiste salarisbetaling. . En o ja, er werd wel eens een training gegeven als er iets nieuws kwam in techniek of systemen.

    Lees verder >

  • Van klachtrecht naar...

    14 december 2015

    Onlangs is door de eerste kamer de ‘wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg’ (WKKGZ) aangenomen en treedt in werking per 1 januari 2016. De nieuwe wet kent haar oorsprong in het wetsvoorstel ‘wet cliëntenrechten zorg’ welk ontwerp in 2013 gesplitst werd. Kwaliteit van zorg en de afhandeling van klachten en geschillen worden in een aparte wet geregeld. De cliënt moet meer centraal staan. Kwaliteit van zorg begint bij cliëntgerichtheid van de zorgaanbieder.

    Lees verder >

  • Zonder I&A geen innovatie

    29 oktober 2015

    Het is vandaag de dag ondenkbaar dat gewerkt wordt zonder geautomatiseerde informatiesystemen. Dat geldt zeker ook binnen de zorg. Dankzij ICT zijn de afgelopen decennia grote innovaties tot stand gekomen. Van applicaties op smartphones (een alledaags voorbeeld; Van parkeergeld betalen op het ziekenhuisterrein) tot hoogwaardige medische innovaties (bijvoorbeeld; zelfmeetoplossingen voor diabetes patiënten of voor COPD monitoring).

    Lees verder >

  • Planetree bij GGzE

    5 oktober 2015

    In september heeft GGzE het internationale Planetree-label ontvangen als erkenning voor de mensgerichte zorg die zij dagelijks biedt. GGzE is daar terecht trots op.

    Vijf jaar geleden heeft GGzE het Planetree-gedachtegoed omarmd. De aanleiding hiervoor is dat GGzE het verschil wil maken, zoals Conny Bödeker, manager HRM, toelicht. De planetree-gedachte gaat uit van mensgerichte zorg in een helende omgeving. Oprechte aandacht voor mensen staat daarbij centraal.Conny werkte nog niet bij GGzE toen Planetree werd geïntroduceerd. Wel kent zij de verhalen uit de organisatie over het begin.

    Lees verder >

  • Managen is ook een vak!

    8 juni 2015

    Wij spreken met Anja Karst, sinds september 2014 ‘Chief Medical Officer’ binnen het bestuursteam van Vincent van Gogh, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. In die hoedanigheid is zij het hoofd van het Medical Office en geeft leiding aan de psychiaters en andere artsen, zoals verslavingsartsen en specialisten ouderen zorg en de klinisch(neuro)psychologen.

    Lees verder >

  • Het Westerdok

    8 april 2015

    Op 30 maart word ik door Jeroen Traas, Circuitmanager spoedeisende psychiatrie en ouderen ontvangen in het Westerdok. Dit is de nieuwe locatie van Dimence in Almelo, waarbinnen alle activiteiten van Dimence op het vlak van de geestelijke gezondheidszorg zijn gebundeld. Het is een hels karwei geweest om dit ambitieuze project tot stand te brengen. Sinds begin maart 2015 is het zo ver. Jeroen Traas en zijn collega’s zijn toegetreden tot het nieuwe complex. Bij binnenkomst valt op dat gekozen is voor ruimte, voor licht en een moderne, vriendelijke sfeer.

    Lees verder >

  • Persoonlijke ontwikkeling

    26 februari 2015

    Er was eens een hele mooie lieve prinses, die gevangen was in een groot kasteel met hoge muren en een slotgracht. De ridder, die gehoord had van deze bijzondere prinses, wilde haar graag bevrijden om haar te huwen. De enige manier om binnen te komen was via de slotbrug, maar deze werd bewaakt door de draak met zeven vuurspuwende koppen. De moedige ridder trok ten strijde en nam zeven wapens mee. Onverschrokken viel hij aan en na een heftige strijd had hij zijn lans door de eerste kop gestoten. Indachtig de schone prinses vocht hij onverdroten voort en na een bloedig en langdurig gevecht overwon hij stuk voor stuk alle koppen en daarmee de draak. Trots en krachtig sloot hij de prinses, die nog mooier en liever was dan hij gedacht had, in zijn armen. Hij kuste haar teder en ze leefden nog lang en gelukkig.

    Lees verder >

  • Lean leiderschap

    11 december 2014

    Welke leiderschapskarakteristieken maken van een organisatie een succesvolle Lean organisatie? Lean principes en methoden winnen de laatste jaren aan populariteit, ook in de zorg. Lean is het concept van het toevoegen van waarde en het reduceren van verspilling, waardoor het zorgproces verbetert. Het Lean gedachtegoed focust op processen en ervaringen in de werkomgeving. Dat betekent dat verbeterprojecten voortkomen uit de praktische ervaring op de werkvloer, als plaats waar het product of de dienst waardevol wordt voor de gebruiker of, in gezondheidstermen, de patiënt.

    Lees verder >

  • Kopzorgen in de zorg

    15 september 2014

    Bestuurders, werkgevers –en werknemersorganisaties rollen over elkaar heen en roepen om het hardst, en om het gelijk over de rampzalige effecten van de bezuinigingen in de Zorg. De discussie verruimt zich van aan hun lot overgelaten ouderen, naar het baanverlies van vele Zorgprofessionals.

    Lees verder >

  • IT als strategische asset

    9 april 2014

    De inzet van IT in de zorg zal verder toenemen. Nu al besteden we in Nederland in de curatieve zorg jaarlijks 1,5 miljard euro aan IT. Er zal blijvend fors worden geïnvesteerd in nieuwe IT-systemen en -infrastructuur. Tegelijk moet de zorg het hoofd bieden aan een stijgende zorgvraag, toenemende personeelstekorten, marktwerking, prestatiebeloning en last but not least: bezuigingen. Hoe IT strategisch in te zetten, is bepalend in de digitaliserende zorg.

    Lees verder >