Het Westerdok

Jeroen Traas

Op 30 maart word ik door Jeroen Traas, Circuitmanager spoedeisende psychiatrie en ouderen ontvangen in het Westerdok. Dit is de nieuwe locatie van Dimence in Almelo, waarbinnen alle activiteiten van Dimence op het vlak van de geestelijke gezondheidszorg zijn gebundeld. Het is een hels karwei geweest om dit ambitieuze project tot stand te brengen. Sinds begin maart 2015 is het zo ver. Jeroen Traas en zijn collega’s zijn toegetreden tot het nieuwe complex. Bij binnenkomst valt op dat gekozen is voor ruimte, voor licht en een moderne, vriendelijke sfeer.

Interview met Jeroen Traas, Circuitmanager spoedeisende psychiatrie en ouderenpsychiatrie

Op 30 maart word ik door Jeroen Traas, Circuitmanager spoedeisende psychiatrie en ouderen ontvangen in het Westerdok. Dit is de nieuwe locatie van Dimence in Almelo, waarbinnen alle activiteiten van Dimence op het vlak van de geestelijke gezondheidszorg zijn gebundeld. 

Het is een hels karwei geweest om dit ambitieuze project tot stand te brengen. Sinds begin maart 2015 is het zo ver. Jeroen Traas en zijn collega’s zijn toegetreden tot het nieuwe complex. Bij binnenkomst valt op dat gekozen is voor ruimte, voor licht en een moderne, vriendelijke sfeer. Niets lijkt bespaard om zowel de cliŽnten, als de medewerkers een gezonde en stimulerende omgeving te geven. Het Westerdok is een uithangbord voor hoe moderne geestelijke gezondheidszorg eruit zou moeten zien. 

Een nieuw gebouw in roerige tijden

De investeringen die gepaard gaan met dit nieuwe complex lijken een risico. Het Westerdok gaat open te midden van een roerige tijd in de GGz. Het bestuurlijk akkoord van 2012 tussen overheid en instellingen heeft een geheel nieuwe koers uitgezet. Bedden moeten worden gereduceerd, en de zorg moet meer en meer bij de mensen thuis worden geleverd. īToen we in 2007 begonnen met de plannen voor de nieuwe locatie, was van een bestuurlijk akkoord voor de GGz, met onder meer de beddenreductie van 30%, nog geen sprake. Wij zijn toen al uitgegaan van een totale capaciteit van 60 bedden. Enkele jaren later was het GGz-landschap geheel veranderd. Nu wij het Westerdok openen, hebben wij alweer voor een geheel andere indeling van de bedden gekozen. Toch denk ik dat het voor Dimence de enige juiste keuze is geweest. Verouderde locaties worden afgestoten, de zorg gemoderniseerd.
Al in een vroeg stadium werden medewerkers en patiŽnten in het proces betrokken. De aftrap daarvoor vond plaats op een ambitiecongres in 2009. Zo poogden wij betrokkenheid te creŽren. PatiŽnten en medewerkers kwamen met steeds meer ideeŽn en veel van deze ideeŽn zijn ook uitgevoerd. Ook samenwerking was een kernwaarde gedurende het hele traject, met o.a. de bouwers, ontwikkelaars, architect en binnenhuisarchitect.

Bij de start van de bouw gingen we er vanuit dat alleen stichting Dimence zich zou huisvesten in het Westerdok, zegt Traas. Mede door alle veranderingen van de afgelopen jaren in de GGz hebben nu 4 stichtingen van de Dimence Groep zich gevestigd in het Westerdok: stichting Mindfit (Basis GGz), stichting Transfore (forensische ggz), stichting Jeugd ggz, stichting Dimence (specialistische ggz). Het is uniek dat deze volledige keten in 1 gebouw te vinden is. We merken nu al dat dit de samenwerking en kennisdeling bevordert, wat ten goede komt van de patiŽnt.

Alles op ťťn locatie en hypermodern
De uitstraling van het Westerdok is vol allure, licht, en gastvrij. īVooral de grote muur, met plantengroei in de entreehal oogst veel lofī, zegt Traas. Verder is het gebouw opgezet in een H-vorm, met vier verdiepingen. Klinieken, poliklinieken, vergaderruimtes en flex-plekken lopen naadloos in elkaar over. Want flex wordt er gewerkt. Rondlopend door het gebouw zie je inderdaad overal bureaus met werknemers, secretaresses en therapeuten. Ze zitten allemaal door elkaar.
Jeroen vertelt over de nieuwe IT-systematiek. Iedere werknemer is flex, van directie, de secretariaten, tot medisch specialist. Dit betekent dat iedere werknemer elke dag weer een plek uitkiest om te werken. Dit gebeurt in de centrale hal, via een computersysteem-. Hetzelfde geldt voor de cliŽnt. Bij binnenkomst meldt de cliŽnt zich elektronisch en wordt verwezen naar een locatie in het gebouw. EfficiŽnt en gebruiksvriendelijk. Voorafgaand aan de opening was het management behoorlijk nerveus of er wel voldoende werkplekken beschikbaar zouden zijn. Alles was van tevoren berekend en voorspeld, maar hoe weerbarstig zou de praktijk zijn?
‘De eerste weken zijn uitstekend verlopen’, zegt Traas, ‘van ondercapaciteit aan plekken is geen sprake en de cliŽnten vinden goed hun weg’. 

Manager in roerige tijden
‘De overgang naar een nieuw gebouw is voor mij persoonlijk een mijlpaal’, aldus Traas. Zijn carriŤre als manager begon al op vroege leeftijd. Jeroen Traas wilde bij de politie maar koos net als zijn ouders voor een carriŤre als verpleegkundig specialist in de de Geestelijke Gezondheidszorg. Al vroeg kwam zijn organisatietalent en interesse naar voren. Via een uitstap in de verpleeghuiswereld, kwam Jeroen terecht bij Dimence. Daar is hij nu al 5 jaar circuitmanager spoedeisende psychiatrie en ouderenpsychiatrie.
īIk ben een manager die wil verbinden, die mensen meekrijgt, en die dol is op de dynamiek van GGzī, zegt Jeroen. En dynamiek is er genoeg. ‘Ik wil aan het stuur zitten, en meehelpen aan verandering. Iets goeds leveren en iets betekenen voor mensen. PatiŽnten staan voor mij voorop. Dat kan ik het beste doen als manager, meer dan als behandelaar. Dimence is een mooi zorgbedrijf, dat echt iets goeds voor de mensen wil doen’. 

Een nieuwe start
‘Het geeft energie om in een nieuw gebouw te starten. Vier stichtingen en partners zitten nu onder ťťn dak. Iedereen komt elkaar nu tegen, er vindt kruisbestuiving tegen en er ontstaan nieuwe vormen van samenwerking door het samenzijn. Voorheen zaten kliniek en polikliniek apart in geheel verschillende werelden. De samenwerking die op papier al langere tijd bestond, wordt in het nieuwe gebouw realiteit. Ambulante en klinische zorg vloeien in elkaar over’, zegt Traas.

‘Juist een nieuwe locatie biedt de gelegenheid om vernieuwend bezig te zijn. Binnen mijn circuit hebben wij de klinieken ingericht volgens de modernste inzichten. Dit betekent dat we īverpleegpostvrij werkenī hebben ingevoerd en de klinieken zijn opgezet volgens het īHigh Intensive Careī principe. Ik ben daar enorm trots op. Daarnaast zijn in het gebouw echt de principes van īPlanetreeī doorgevoerd. Een gezonde werkplek, een helende omgeving voor patiŽnten en daarmee betere zorgverlening’. 

‘Vanuit managementoogpunt hebben we ook een grote efficiŽntie slag gemaakt. Alle locaties in Almelo zijn nu samengevoegd in ťťn gebouw. Dit scheelt vierkante meters en daarmee geld. Geld dat weer kan worden geÔnvesteerd in de patiŽntenzorg. Al onze cliŽnten kunnen nu in dit gebouw terecht. Wanneer er delen van dit gebouw niet worden gebruikt, kunnen deze worden verhuurd aan derde partijenī. Dit laatste lijkt geen gekke aanname, gelet op het moderne en aansprekende karakter van het Westerdok, het zicht op de haven en bereikbaarheid vanaf de snelweg en station.

Waar liggen nu de nieuwe uitdagingen?
Nu dit grote project is uitgerold lijkt de vraag gerechtvaardigd waar de nieuwe uitdagingen liggen voor Jeroen Traas. Tijdens zijn Masters Of Business Administration-opleiding legde Traas zich toe op allianties. Binnen het MD-programma van Dimence geeft hij nu les over zijn ervaringen en kennis op dit vlak. Wordt er binnen de organisatie voldoende nagedacht op strategisch niveau over goede samenwerkingspartners? Wordt daarbij gestuurd op resultaten? Hier ligt nog genoeg nieuws te verkennen. Daarnaast vragen de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen de continue aandacht en alertheid van het management. ‘Er is nog genoeg te doen’, aldus Traas. 

Met de opening van het Westerdok, kijkt Jeroen Traas positief naar de toekomst van Dimence in Almelo. 

drs. Wouter Widlund - MBA

Contactgegevens Jeroen Traas
Circuitmanager spoedeisende psychiatrie en ouderenpsychiatrie
E
IN https://nl.linkedin.com/pub/jeroen-traas-mba/1b/699/a9a/nl