De huismeester ziet alles

Tussen kerst en oud en nieuw lijkt overal het leven stil te staan. Veel mails die ik verstuur worden beantwoord met een “out of office”. In het woonzorgcentrum waar ik vandaag ben, is gelukkig volop leven in de brouwerij. Hier gaat alles door en hebben we straks overleg over verbeteren van de samenwerking met huisartsen en de wisseling van apotheek.

Ik zoek een werkplekje op een van de etages, deur open en daarmee contact met cliŽnten en personeel. Uit mijn ooghoeken zie ik de huismeester met zijn gereedschapskist over de gang lopen. De huismeester vervult in dit huis een belangrijke rol, hij is letterlijk een manusje van alles. Kent elk hoekje in het huis ťn kent elke cliŽnt. Als er iets kapot is, maakt hij het, als er iets kwijt is, hij zoekt het en als een cliŽnt de weg niet meer weet, wijst hij de weg.
Als ik naar hem zwaai, komt hij even buurten. Hij is druk, vertelt hij, met het op orde brengen van een paar kamers voor ELV (NB: Eerstelijnsverblijf (ELV) is een kortdurend verblijf in een zorginstelling voor mensen die tijdelijk om een medische reden niet thuis kunnen wonen). Ik krijg een verhaal over borden en bestek, gordijnen en Ziggo.
In ťťn adem vertelt hij dat hij weg moet, zijn contract wordt niet verlengd en zijn functie vervalt. De organisatie kiest op de locaties voor een andere invulling. Hij is zichtbaar emotioneel. Als ik doorvraag over “wat dan”, sociaal plan etc., heeft hij geen antwoord. Het slechte nieuws is verteld maar hij heeft nog geen schriftelijke bevestiging en weet niet wat hij moet doen. Zuchtend gaat hij verder, op weg naar een kapotte koelkast.
Zijn woorden blijven in mijn hoofd hangen. Wat gaat er gebeuren? Een andere invulling... wat betekent dit? Welke afweging is gemaakt? En welk alternatief is voorhanden? Is met de locaties overlegd wat de behoefte is?
De huismeester ziet alles en wie ziet hem?
Zou hij wel eens een “out of office” aan hebben staan? Ik denk het niet.

Projectmanager, Interim manager, Adviseur