Persoonlijke brief aan Eva Jinek

‘Beste Eva,

Ik was al langer van plan je weer eens te schrijven, maar het kwam er niet van. Zo je weet, werk ik sinds afgelopen zomer in het onderwijs. Het is tijdens de lockdown alle hens aan dek om het welzijn van onze studenten te stutten. Maar nu pak ik toch de pen. Ik ben niet zo van de schouderklopjes, maar ditmaal toch wel.

Ik wil je complimenteren voor je uitnodiging aan prof. dr. Peter van der Voort, intensivist van UMC Groningen en D66 senator. Je had hem vorige week in je uitzending. Ik vond hem een verademing. Eindelijk een arts, die nuchter de data van Corona patiŽnten op onze IC’s analyseert en je dan uitlegt dat we ons land weer van het slot kunnen halen als we (vooral) mannen boven de 65 jaar met overgewicht vaccineren. Dat zijn 1,2 miljoen personen, vertelde Van der Voort, en die zouden allemaal in maart de prik gehad kunnen hebben. Waarna je de druk van de IC’s met 60% hebt verlaagd en de zorg fors ontlast. Het virus blijft, maar dŠt is niet het probleem. Virussen zijn al eeuwen onder ons. We kunnen er vervelend lang en fors ziek van worden, maar bij een gezonde levensstijl heeft ons immuunsysteem doorgaans royale veerkracht. Fijn dus dat de D66 senator eindelijk eens zijn verhaal bij jou kon doen op het hoofdpodium.

Het was voor mij, Eva, ook een opluchting omdat je na maanden het monotone unisono van de met OMT verbonden medici doorbrak. Altijd weer dezelfde IC-artsen in je talkshow, altijd weer dezelfde virologen, altijd dezelfde ziekenhuisbestuurders. Altijd weer het munten van het aantal ‘Coronadoden’ per dag, alsof er niet meer mensen overlijden aan kanker, hart- en vaatziekten en vormen van dementie. Ik begon mijn vertrouwen te verliezen in de pluriformiteit van de vaderlandse media. Wanneer krijgen andere IC-bazen, met afwijkende opinies en adviezen, een plekje op het hoofdpodium? Wanneer mag advocaat Willem van der Werf bij jou eens uitleggen dat bij de Coronawet het middel veel erger is dan de kwaal? Het zou ook verfrissend zijn als je eens de economen uitnodigt, die in ESB-berichten (editie 20.11.20) feilloos berekenen waarom het huidige Coronabeleid ons land meer kost dan het oplevert. Mocht je onze zuiderburen overwegen, dan vind je in prof. dr. Mattias Desmet, hoogleraar psychologie, een verfrissend en betrouwbaar alternatief geluid.

En dan vergeet ik nog prof. dr. Marli Huijer, filosoof en Denker des Vaderlands. Waarom nodig je haar niet eens uit? Loepzuiver legt ze aan jouw tafel uit dat niemand recht heeft op een zo lang mogelijk leven. Misschien worden we wel gelukkiger als we onze sterfelijkheid onder ogen durven te zien. Als je Huijer nodigt, is ds. Ad van Nieuwpoort uit het lommerrijke Bloemendaal wel een mooie tegenvoeter: ‘Het leven lijkt wel een godheid, een absolute grootheid waaraan alles ondergeschikt wordt gemaakt: we lijken niet meer te aanvaarden dat een mensenleven eindig is’, zei hij recent in de Volkskrant. Ik vind dat wat zwaar klinken om aan jou als jonge talkshow host te schrijven, maar met mijn 20 jaren ouder zijn de eerste vrienden en vriendinnen mij al wel ontvallen.
Kijk, Eva, ik wil je niet belasten met de opdracht ons te verlossen van het huidige monotone unisono in de talkshows. Maar je verdient, in mijn ogen, eind april a.s. een lintje (laten we zeggen ‘De Orde van de Nederlandse Leeuw’) als je erin slaagt het compleet dichtgeslibde debat over andere oplossingen voor het virus dan de OMT-aanpak van nieuwe brandstof te voorzien. En eerlijk is eerlijk, als je deze moed op tafel legt, begin ik een petitie om tijdig steun te verzamelen voor de toekenning aan jou van die fameuze Orde. Veel succes voor nu. Ik schrijf je opnieuw als in april a.s. alle cafťs en restaurants weer open zijn. Salutť!...’

Jan Hol, Voorzitter College van Bestuur Christelijke Hogeschool Ede