Alsjeblieft, geen nieuwe Sarahs meer

Aan professionals en bestuurders in de zorg worden hoge eisen gesteld. Zekerheden zijn verdwenen, regelgeving werkt verstikkend en de financiële druk is groot. Het ‘handhaven van de koers’ is niet meer voldoende, vaak zijn harde en duidelijke keuzes nodig. Succesvolle bestuurders moeten zichzelf voortdurend heruitvinden. Professionals worden geacht de structurele veranderingen te volgen en zich aan te passen. Curegie (onderdeel van Van Der Hoef & Partners) voert regelmatig interviews met deze professionals en bestuurders, met als centrale vraag: hoe gaan zij met hun uitdagingen om?

Linda Terpstra is voorzitter van de raad van bestuur van Fier, een landelijk behandel- en expertisecentrum voor slachtoffers van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Samen met medebestuurslid Anke van Dijke richtte ze het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel op. Ze schrijft boeken, columns en houdt lezingen. Dit jaar ontving ze de hoogste koninklijke onderscheiding die dit jaar is uitgereikt – officier in de orde van Oranje Nassau - voor haar nationale en internationale verdiensten. Vanwaar die bevlogenheid? Een grote motivator is Sarah. Het trieste verhaal van Sarah staat symbool voor 130.000 beschadigde kinderen in Nederland.

Eind jaren tachtig werkt Linda Terpstra in het onderwijs. Sarah is een van haar mentorkinderen. Ze vertelt grootse verhalen. Wat erachter schuilgaat, weet Linda niet, maar Sarah raakt haar. Tijdens een verblijf in Curaçao ontvangt ze van Sarah een cassettebandje, met de mysterieuze boodschap: voel je niet schuldig. Later beseft Linda de impact van de woorden: Sarah wordt dood aangetroffen in haar kamer. Zelfdoding. Drie maanden (!) heeft ze daar gelegen. Niemand had haar gemist.
Haar onthutsende dood staat symbool voor haar hele leven. De moeder van Sarah heeft een psychiatrische stoornis, ze verkast van pleeggezin naar pleeggezin, van voorziening naar voorziening. Liefde en veiligheid zijn voor Sarah onbekende begrippen. Linda is een van de weinige mensen waar ze op terug kan vallen. Vandaar dat cassettebandje.

Machteloos en strijdlustig
Sarahs dood raakte me diep, schrijft Linda in een column in het Friesch Dagblad. Het maakt haar verdrietig en machteloos, maar ook opstandig en strijdlustig. Linda: ‘Sarah staat voor een groot maatschappelijk probleem. Ik wil mijn steentje bijdragen om kinderen als Sarah te helpen een stap verder te komen. Om deze kinderen bescherming en veiligheid te bieden. Zodat ze voelen dat ze mogen zijn wie ze zijn, dat ze meetellen. Ik gun deze kinderen een normaal leven, een fijne toekomst.’

Holistische benadering
Na de dood van haar mentorkind richt Linda al haar aandacht op deze kwetsbare kinderen. Als docent, als onderzoeker, als spreker, als columnist, en sinds 2005 als bestuurder van Fier. ‘Steeds stel ik me de vraag: hoe kunnen we de positieve krachten van mensen aanspreken. Wat heeft iemand nodig om een gezond en gelukkig leven te leiden? Bij Fier kiezen we voor een totaalaanpak, een holistische benadering. De zorg in Nederland is verkokerd. De ene instelling helpt bij psychische problemen, de andere bij schulden en de volgende bij opvoedingsproblemen. Maar in gezinnen waar geweld speelt, grijpen die problemen in elkaar. Samen kijken we wat het geweld triggert. Zijn het schulden? Is het een verslaving? Werkeloosheid? Psychische problemen? Effectieve hulp gaat over de systeemschotten van de gezondheidszorg en hulpverlening heen. Vanuit Fier bieden we veiligheid en bescherming, met het gewone leven als inspiratiebron. Dus jazeker, de trauma’s behandelen, maar ook aandacht voor een goede school, leuk werk, sport en vrije tijd en fijne vrienden.’

Bezield en zakelijk
Linda is begaan met alle Sarahs in deze wereld. Sterker, ze is begeesterd, bevlogen. Verwacht ze van haar Fier-medewerkers eenzelfde bevlogenheid? ‘Het is mijn hoop en mijn droom dat mensen die iets van deze inspiratie voelen zich aangetrokken voelen tot Fier. We zoeken mensen die bezield én zakelijk zijn. Mensen die intrinsiek gemotiveerd zijn, die weten dat je op deze wereld niet alleen voor jezelf leeft, die hun steentje willen bijdragen om de wereld een heel klein beetje mooier te maken. Die beseffen dat we buitengewoon belangrijk werk doen en voor jonge mensen in de knel het verschil kunnen maken. Maar we zoeken ook mensen die kundig zijn in hun vak, die het resultaat voor ogen houden, die op de kleintjes letten en beseffen dat de schoorsteen van onze instelling ook moet roken. Dit geldt niet alleen voor onze medewerkers in de zorg, óók voor onze klusjesman, óók voor de manager finance die we op dit moment zoeken.’

Talent
Tijdens de begrafenis van Sarah vraagt iemand waar haar fotocamera gebleven is. Ze had talent voor fotografie, alleen niemand had dat ooit gezien. Omdat niemand écht oog voor haar had. ‘Ik vraag aan iedereen in de maatschappij, aan al onze medewerkers en aan onze toekomstige manager finance kinderen als Sarah te zien, ze vast te houden en ze pas los te laten als ze genoeg houvast hebben om alleen verder te kunnen. Want alsjeblieft, geen nieuwe Sarahs meer!’

Curegie zoekt voor Fier een manager finance. Klik hier voor meer informatie over de vacature.

Dit interview is op verzoek van Van Der Hoef & Partners / D!scura uitgewerkt door Ben Tekstschrijver, tekstschrijver gespecialiseerd in de zorg

 

Linda Terpstra (1955) is voorzitter van de Raad van Bestuur bij Fier.

Terpstra’s roots liggen op Curaçao; de plek waar ze opgroeide. Na de studies Biologie en Gezondheidskunde aan de Hogeschool van Utrecht en Sociale Pedagogiek aan de Universiteit van Utrecht, startte ze haar carrière als docent. Vervolgens voerde ze zo’n acht jaar uiteenlopende onderzoeken uit aan de universiteiten van Utrecht, Leiden en Amsterdam. Bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn stuurde ze grootschalige landelijke innovatietrajecten aan. Daarbij ontdekte ze hoe belangrijk de combinatie van beleid, onderzoek, innovatie en praktijk is. In 1998 richtte Terpstra samen met Anke van Dijke Bureau Terpstra & Van Dijke (1998) op. Het bureau is zo’n tien jaar actief geweest op het gebied van interim- en veranderingsmanagement, onderzoek, beleidsadvies, praktijkgericht onderzoek, werkontwikkeling, innovatie en implementatie.

Sinds 2005 vormt Linda Terpstra samen met collega-bestuurder Anke van Dijke de directie van Fier.
Onder de vleugels van Terpstra en van Dijke groeide een lokaal ‘Blijf-van-mijn-lijfhuis’ in Leeuwarden, uit tot Fier; landelijk expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties, met meerdere locaties in Nederland. Terpstra ontwikkelde een zeer specialistisch zorgconcept dat naast veiligheid en bescherming, ook ontwikkelingskansen en toekomstmogelijkheden biedt voor slachtoffers van geweld (in afhankelijkheidsrelaties).
De opdracht? Het voorkomen van geweld, stoppen van geweld en hulp bieden bij de gevolgen van geweld. Naast haar bestuurlijke functie bij Fier, zet Terpstra zich vrijwillig in voor dezelfde thema’s in het hele Koninkrijk der Nederlanden. Daarvoor werd zij in mei 2019 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. In 2014 richtte Terpstra samen met van Dijke het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) op. Ook is ze auteur van diverse boeken en artikelen, zoals: ‘De dochters van Zahir’, ‘Kinderen mij een zorg’, ‘Mensenhandelaren, verhalen en vonnissen’, spreekt ze op (inter)nationale symposia en onderhoudt ze contacten met ministeries en andere stakeholders.

In het werk van Terpstra zijn maatschappelijke vraagstukken richtinggevend. Het vinden en bedenken van oplossingen voor welzijns-, onderwijs-, innovatie-, ontwikkelings-, onderzoeks- en duurzaamheidsvraagstukken zijn een rode draad in haar carrière.