Bewust

Wat is het toch een vreugde om te lezen! De laatste tijd heb ik toegang gehad tot een aantal fantastische boeken. Auteurs zoals Guido de Valk, Jitske Kramer en Danielle Braun, hebben mij enorm geprikkeld. Het is een feest om van onbewust naar bewust te gaan!

In het boek ‘Menselijk leiderschap; benut de onbegrensde kracht van het brein’ van Guido de Valk lees ik allemaal boeiende feitjes. ‘Minimaal 85% van ons brein is onbewust’ (pag. 55). In eerste instantie is dit een teleurstellend getal; dus we gebruiken maar 15% bewust? De optimist onder ons zal hiernaar kijken en concluderen dat we dus veel meer kunnen, mits we leren hoe we dit van 15% naar een hoger getal kunnen tillen. Guido de Valk probeert mij als lezer mee te nemen in meer bewustwording, maar ook het aangaan van nieuwe verbindingen in het brein. Het is mogelijk om nieuwe verbindingen aan te gaan, ook al denk je dat je totaal ‘vast zit in je eigen denken’. Dit is een zeer hoopvolle gedachte! Vooral voor degenen die hun situatie als uitzichtloos zien.

Een ander feitje in dit boek is dat neurowetenschappers nog niet hebben ontdekt waar ons bewustzijn zich bevindt in het brein (pag. 43). Vanuit een filosofisch standpunt is dit een prachtig vraagstuk. Wij zijn ons bewust van ons bestaan. Alleen weten we nog niet waar de bron van dit bewustzijn zich bevindt. Vanuit mijn christelijk perspectief vraag ik mij af of daarom de Bijbel spreekt over ‘lichaam, ziel en geest’.

Het boek ‘Building Tribes’ van Jitske Kramer en Danielle Braun neemt mij mee op een reis over de wereld. In de reizen die zij hebben ondernomen naar allerlei verschillende stammen, zoeken zij naar samenhang tussen de wijze waarop stammen zich organiseren en de wijze waarop onze Westerse organisaties zich verhouden. Zijn de rollen die aanwezig zijn in de stammen, aanwezig in onze organisaties? En kunnen wij door het organiseren van ‘een kampvuur’ komen tot inspirerende ideeën en plannen voor onze organisaties?

Voor mij was het ook bijzonder boeiend om te lezen dat in Afrika gesproken wordt van ‘rond denken’ en de Westerse wereld vaak redeneert in ‘vierkant denken’. De wijze waarop wij leven. De wijze waarop we vergaderen. Het is bijzonder boeiend om dit perspectief te lezen, maar ik zou je vooral uitdagen om het te ‘ervaren’.

Wat is de route van onbewust naar bewust? Voor mij is de belangrijkste methode vragen stellen. Vragen stellen aan jezelf, vragen stellen aan anderen. Als je nieuwsgierig genoeg bent, zul je ook weer komen tot nieuwe vragen en deze leiden vervolgens weer naar nieuwe inzichten.

Ik hoop dat je aandacht houdt voor jouw brein, dat je komt tot meer bewustwording en vooral dat je geïnspireerd blijft worden! Er is zoveel te ontdekken!

Tim Bouwman, Manager