Waardevolle vondsten

Al is het nu zwaar
Samen komen we hier doorheen
Weet dat er aan jou wordt gedacht
Je bent niet alleen

Deze tekst staat op het doek dat sinds een paar dagen voor onze Veilige Veste in Leeuwarden hangt. Gemaakt door Lara, een van de meiden die bij ons in de opvang verblijft. Lara deed mee aan een challenge van de Fierschool. De opdracht die ze van haar docent kreeg was: creŽer iets wat positiviteit en warmte de wereld in stuurt tijdens deze crisis. En dat deed Lara.

Maar niet alleen Lara is, in deze bewogen en onzekere tijd, in staat om iets negatiefs om te buiten naar iets positiefs. Om me heen zie ik veel mooie en hartverwarmende initiatieven ontstaan. Binnen Fier, maar ook daarbuiten. Er zijn bedrijven die lekkers opsturen voor onze jongens en meiden, die op hun beurt weer kaartjes schrijven aan eenzame ouderen. Onze Blooming Bakery bakt sinds afgelopen week broden voor alle cliŽnten, dankzij een ondernemer die daarvoor speciale machines aan ons heeft uitgeleend.
Ik zie restaurants die de heerlijkste gerechten uitdelen aan kwetsbare mensen, gedetineerden die brieven schrijven aan ouderen. Buren die voor het raam staan te zingen voor hun jarige buurtgenoten, bibliotheken die gratis luisterboeken ter beschikking stellen, jongeren die boodschappen halen voor hun zieke naasten, musici die concerten geven op de stoep van verzorgingshuizen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

In een tijd als deze moet je elkaar steunen, de ander een hart onder de riem steken, zorgen voor elkaar. En dat is wat ik heel duidelijk zie gebeuren. We tonen aan dat we van de nood een deugd kunnen maken – juist nu het leven even niet vanzelf gaat.

Daarnaast leert deze crisis ons dat we enorm creatief en flexibel kunnen zijn. We zijn met z’n allen als het ware op ontdekkingstocht en dat levert prachtige vondsten op.
Neem het verhaal van Sam, een van onze hulpverleners. Zij vertelde me over hoe ze nu contact met haar cliŽnten heeft – vooral via videobellen – en hoe dit bij een aantal cliŽnten voor een openbaring zorgde. Het videobellen blijkt voor hen makkelijker te maken om te vertellen over wat er speelt, over hoe ze zich voelen en waar hun pijn zit.
Het is waarschijnlijk de letterlijke afstand waardoor ze zich meer open durven te stellen, daar waar het contact eerder face tot face was.

Ik vind zoiets boeiend en het zet me aan het denken. Over wat we van deze periode kunnen leren. Over wat die ons vertelt. Over de zaken die nu belangrijk blijken. En over de tijd nŠ corona. Hoe zal het ons dan vergaan. Gaan we dan weer terug naar het oude en het bekende? Terug naar ‘normaal’?
Eigenlijk hoop ik van niet. Althans, niet helemaal. Ik hoop op een mooie mix van oud en nieuw, met het beste uit beide werelden. De veilige basis van toen, gecombineerd met de waardevolle vondsten van nu.
Welke waardevolle vondst neemt u mee het nieuwe tijdperk in?

Linda Terpstra is voorzitter van de raad van bestuur van Fier, landelijk expertise- en behandelcentrum bij geweld in afhankelijkheidsrelaties.