Het unieke talent

Je hebt een uniek talent en een unieke manier om dit te uiten. Er is iets dat je beter kunt dan wie ook in de wereld. Ergens heeft iemand, of een organisatie, behoefte aan dat talent. Jij kan dat talent moeiteloos geven, want als je dat unieke talent inzet, brengt het je in een flow; een ontspannen tijdloosheid met een groot effect op anderen.


Je hebt een uniek talent en een unieke manier om dit te uiten. Er is iets dat je beter kunt dan wie ook in de wereld. Ergens heeft iemand, of een organisatie, behoefte aan dat talent. Jij kan dat talent moeiteloos geven, want als je dat unieke talent inzet, brengt het je in een flow; een ontspannen tijdloosheid met een groot effect op anderen.

Ik heb eens een vennoot van een accountantsbureau begeleid. Hij had alles; een goede baan, een fijn gezin met twee kinderen (die het goed deden), een mooi huis in ‘t Gooi en hij had aanzien. Toch miste hij wat. Hij zat bij besturen en Raden van Commissarissen van de grote firma’s in Nederland aan tafel en hij deed zijn best een goed accountant te zijn. Hij kon uitstekend uitleggen wat er in de stukken stond. Hij deed het keurig en zo was hij ook. Zijn keurigheid en zijn wil om het goed te doen, bedekte zijn unieke talent. Hij merkte, tijdens onze gesprekken, een groot verlangen in hem om “tot de kern” te willen komen. De vragen te stellen, die er toe doen. Werkelijke dingen te benoemen, die hij allang in de cijfers had gezien. Vanaf dat moment voelde hij dat hij met iets wezenlijks bezig was: door de kern te benoemen konden mensen en organisaties tot ontwikkeling komen. Zijn diepgang koppelde hij aan een plezierige charme, waardoor zijn effect groot was voor velen.

Het unieke talent is verbonden met wie je werkelijk bent en met wat je persoonlijke missie is. Het veronderstelt dat jij iets bij te dragen hebt aan deze wereld en dat je daarvoor met jouw unieke talent uitgerust bent. Natuurlijk zijn er veel mensen met ongeveer hetzelfde talent, maar het bijzondere is dat ieder mens een bijzondere en persoonlijke manier heeft om dit talent in te zetten of te uiten. Jouw manier maakt het speciaal en er zijn mensen, die jouw talent en juist jouw manier nodig hebben om verder te komen. Het inzetten van het unieke talent kost je geen energie, maar levert je energie op. Je kunt het inzetten en achteraf merken dat er geen besef van tijd meer was. Opeens ben je een uur verder en je weet dat daarin iets bijzonders is gebeurd. Je was in een flow.

Enkele voorbeelden van mensen over hun unieke talent:

  • Manager Ziekenhuis: "Als iemand mij een probleem geeft, los ik het altijd op. Het kan linksom of rechtsom zijn, ik kom er altijd uit en ik vind het erg leuk om te doen. Het probleem kan mij niet groot genoeg zijn. Ik vind het heerlijk".
  • Afdelingshoofd: "Als ik binnenkom worden mensen altijd blij. Ze gaan direct glimlachen. Ik doe daar niets extra’s voor. Ik heb blijkbaar een plezierig makende energie bij me heb. Ik kan mensen daardoor makkelijk benaderen, ook in lastige situaties".
  • Tuinarchitect: "Als ik ergens ben zie ik altijd hoe kleur, vorm en materiaal beter bij elkaar kunnen passen. Ik hoef daar mijn best niet eens voor te doen. Het gaat vanzelf. Ook ben ik geÔnteresseerd hoe mensen leven, waardoor ik een tuin kan ontwerpen, die echt bij hen past: mooi en functioneel”.
  • Coach: “Mensen komen vanzelf bij mij om persoonlijke dingen te vertellen. Het liefste wat ik doe, in mijn vrije tijd, is wandelen in de natuur. Ik heb dat gecombineerd. Ik neem mensen mee naar buiten en gebruik de natuur voor inzicht. Ik ben wandelcoach".

Als ik aan mensen vraag wat ze denken dat hun unieke talent is, weten ze dat meestal niet. Ze kunnen wel een paar kwaliteiten of competenties opnoemen, maar dat is niet het zelfde. Wat is jouw antwoord op deze vraag? Ik geef je een richting. Het unieke talent manifesteert zich, in eerste instantie, niet op gedragsniveau. Het gedrag is gericht op doen en hebben. Het gaat juist om “zijns-kwaliteit”. Het unieke talent komt voort uit jouw essentie, die waarneembaar wordt als je innerlijk stil bent en afgestemd bent op jezelf en je omgeving. Kom tot innerlijke rust, neem jezelf waar en doe meer met minder.

Succes.

 VDH Coaching

Jeroen van Ewijk
Seniorcoach en teamtrainer

 

Jeroen van Ewijk heeft ruim 25 jaar ervaring als persoonlijk coach binnen profit en non-profit organisaties. Als senior coach ondersteunt hij mensen bij hun persoonlijke vraagstukken en hun ontwikkeling. In zijn visie gaat het om een bewustwordingsproces dat leidt naar meesterschap over je zelf: zijn wie je werkelijk bent en doen wat je werkelijk te doen hebt. Dit onder het motto “Lift yourself by yourself”.