Deze man snapt het

‘’Jarenlang volgde ik verschillende therapievormen voor mijn trauma’s, maar zonder resultaat. Totdat ik een psycholoog trof die volgens het gedachtengoed van Bessel van der Kolk werkte. Toen voelde ik me begrepen en slaagde ik erin om mijn trauma’s te verwerken.”

“Zo herkenbaar. Er moet nog veel gebeuren met de behandeling van mensen met een trauma."

Dit zeggen ervaringsdeskundigen over de uitzending van Zomergasten met psychiater en traumadeskundige Bessel van der Kolk. Ze voelen zich erkend. Vroeger werd hun trauma ontkend: ‘’Ze is psychotisch en in de war, dat trauma verzint ze.’’ Of: “Het is te lang geleden, traumabehandeling heeft geen zin." Want als er iets erger is dan het trauma, dan is het om niet geloofd te worden.

Dansen en zingen in de spreekkamer
Als behandelaar volg je de richtlijnen van de GGZ standaard Psychotrauma- en stressor-gerelateerde stoornissen. Maar als niets werkt, sta dan open voor alternatieven. Wie had gedacht dat je cliŽnten met trauma kon behandelen door met je vinger heen en weer bewegingen te maken die je client met zijn ogen moet volgen? Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is nu een bewezen behandeling bij trauma.
In de uitzending zagen we mensen samen dansen en zingen om hun verdriet te verwerken. Dus schroom niet om ook met cliŽnten te dansen en te zingen in je spreekkamer.

Experience based
Deze column is niet bedoeld om een wetenschappelijke discussie te starten. Maar om recht te doen aan het perspectief van ervaringsdeskundigen bij trauma en traumabehandeling. Hun perspectief dreigt ondergesneeuwd te raken door de discussies rondom verdrongen herinneringen en ‘wel-niet wetenschappelijk bewezen interventies’’ sinds de uitzending.
De benadering van trauma door Bessel van der Kolk heeft hen geholpen toen geen andere therapie leek te helpen. ‘Deze man snapt het’. Daar zit geen woord Spaans bij.  

Anita Hubner, psycholoog en ervaringsdeskundige. Auteur van ‘’Vertel ik het wel of vertel ik het niet? Omgaan met het stigma op psychische aandoeningen’’.