Goede voornemens, stop ermee!

Een nieuwe start?

2024 is begonnen. Ik hoop dat het voor jou een mooi jaar wordt: met gezondheid en werkplezier en je dierbaren om je heen. Heel gewone dingen. Maar wel de zaken waar de meeste mensen het gelukkigst van worden.

En …. voelt het al anders als 2023? Vaak niet.

Je zit zo weer in het ritme van alledag. Met dezelfde mensen en dezelfde problemen. En het gaat ook niet anders worden als jij geen stappen gaat ondernemen.

Veel leiders denken dat ze met goede voornemens het jaar goed beginnen. Ze nemen zich voor dit jaar eens echt hun grens aan te geven, beter de tijd te bewaken en aan zichzelf te denken. Het liefst willen ze het meteen morgen klaar hebben. Maar ze hebben geen plan gemaakt HOE ze dat gaan doen.
En in de dagelijkse tredmolen van het leven, verstrijken de dagen en is er weer niets veranderd.

Doelen stellen
“Een plan zonder doel is niets meer dan een wens”, schreef Antoine de Saint Exupery. In de natuur heeft alles een doel, een kastanje wil een boom worden. Bomen willen weer kastanjes produceren. Het doel is steeds voortplanting.

Zonder een plan te maken hoe je iets gaat doen, met wie en wat en vooral wanneer, gaat het plan niet lukken! Daarbij is het belangrijk om je eigen ritme te bewaken. Je kunt je eigen groei niet forceren.

Groei niet forceren
De natuur heeft geen haast en toch is er ontwikkeling en groei
Gras groeit niet harder door er aan te trekken. Het heeft zijn eigen doel, wil groeien naar het licht, zijn wortels uitstrekken naar water. Dat doet het als vanzelf, vanuit innerlijke drive. En het helpt wel als je het goed onderhoudt. Er zaken voor doet, zoals regelmatig water en voeding geven. Dat laatste moet je naast plannen dan wel gaan DOEN!

Het helpt ook als je weet dat gras niet in de winter groeit, maar rust, het wacht op de lentezon. Als je in de winter groei verwacht, raak je teleurgesteld. Dan helpt meer water geven echt niet!

Groei gebeurt altijd op bepaalde momenten. Dat vraagt ook om kennis en plannen. En er niet alleen over praten en je het voornemen, maar juist gerichte acties plannen op het juiste moment.

Goede voornemens, stop ermee
Ik zie bij veel leiders dat hun goede voornemens vaak niet meer zijn dan wensen. Ze zijn niet bereid de actie te ondernemen die er echt nodig is om die verandering te krijgen. Je kunt wel grenzen willen aangeven, maar als je bang bent dat de ander boos of verdrietig wordt en je je daardoor tegen laat houden, kom je er niet. Of het ontbreekt hen aan kennis om de juiste stap te maken, waardoor ze de verkeerde dingen doen zoals water geven in de winter. Ze communiceren op de verkeerde manier, gaan in de macht zitten in plaats van in contact met de ander. Ze raken teleurgesteld dat het niet werkt, terwijl ze zo hun best doen. Waardoor ze denken dat groei voor hen niet mogelijk is.

Groei is natuurlijk
Kinderen groeien “vanzelf”, planten en dieren hebben hun eigen ritme waarin ze ontwikkelen. Ook als leider kun je natuurlijk groeien als je contact maakt met je innerlijke drive. Net als het gras en de kastanje, heeft iedereen iets dat hem of haar drijft. Bomen en planten hebben geen voornemens, maar een innerlijke levenskracht. Naar welk licht wil jij je uitstrekken, naar welke waterbron? Dat vergt altijd een actie, je moet wel in beweging komen.

Weet jij wat jou drijft in je leiderschap, in je werk? Waar ga je voor en hoe kun je daar meer van bereiken? Wat past bij jou, op dit moment? Van daaruit ontstaat de groei.

Weerstand bij groei
Groei kent ook weerstand: een zaadje moet uit de schil barsten, een wortel om een steen heen groeien. Groei kent vallen en opstaan. Je leert het meest van zaken die niet zo gaan als je wilde, die moeite kosten. Daardoor ontdek je hoe zeer je doel echt is. Is het niet meer dan een wens, dan wint de weerstand. Is het een echt verlangen van binnenuit om te groeien? Dan kan niets je stoppen. En soms is het winter en mag je gewoon even wachten op de komende lentezon, om daarna de volgende groeisprong te maken. Hoe je weet wat wat is? Ik ben er van overtuigd dat iedereen diep van binnen dat al lang weet, maar moeilijk vindt om toe te geven.

Afscheid van wensdromen
Neem afscheid van je wensdromen. Ze kosten je alleen energie en houden je af van je echte groei: het bereiken van de doelen die jouw jaar 2024 een mooier jaar zullen maken. Die jou als leider een stap verder brengen met je team en in je organisatie.

Kom in actie en begin vandaag!

Wil je hulp om jouw doelen te vinden?
Durf je nog niet op jouw innerlijk kompas te varen? Ik reik je graag een helpende hand.

Groeien doe je zelf, maar ik kan je wel voeding en kennis bieden.

Lia van Loo begeleidt groepen en teams Zij heeft zich verdiept in hoe leiderschap werkt. Uit ervaring weet zij hoe lastig reorganisaties, ziekteverzuim en niet-functionerende team zijn. Maar ook hoe geweldig het is als je samen een project of verandering tot een succes maakt. Wanneer je trots op elkaars prestaties bent en samen groeit. Mensen centraal stellen en van daaruit samen resultaten halen is haar doel.