In mijn werk is geen plek voor intu´tie, toch?

Intu´tie past niet op je werk
Dave is een stille, gevoelige man, hij werkt het liefst op de achtergrond. Hij is vastgelopen in zijn werk als leidinggevende, maar ook thuis. Hij voelt zich lichamelijk uitgeput en weet niet hoe verder. “Zelfs in de dingen die ik wel leuk vind, heb ik geen zin meer,” roept hij uit.
We wandelen een stuk, in stilte, met de zintuigen laat ik hem de omgeving verkennen. En ik laat Dave de richting kiezen, welk pad spreekt je aan. Door het gevoel van autonomie komt er wat meer ontspanning en staat Dave meer open voor reflectie. Want buiten zijn in de natuur doet wat met je: het verlaagt stresshormonen en verhoogt de aanmaak van gelukshormonen. Dat gaat van nature.

Openen in de natuur
Hij vertelt over zijn jeugd en zaken waar hij in het werk tegenaan loopt. Dave verbaast zich over zijn eigen openheid en herinnert zich ‘vergeten’ gebeurtenissen. Ik vraag hem hoe hij zich nu voelt. Dave raakt meer ontspannen en geniet zichtbaar van wat hij ziet en hoort. We zoeken meer situaties, waarin hij zich positief voelt. Dave ontdekt dat hij op die momenten niet te veel nadacht over iets, maar gewoon zijn gevoel volgde. Vaak kon hij pas achteraf uitleggen waarom het een goed besluit was.

Maar op zijn werk moet hij alles meteen uitleggen, argumenten aanleveren. Dan zijn collega’s hem voor met hun rappe praatjes terwijl hij voelt dat hun verhaal niet klopt. Je kunt toch moeilijk zeggen: “dat voelt niet goed”? Hij kijkt me vragend aan. En trouwens wie is hij om dat te zeggen?

Rationeel is niet genoeg
Dit ontkennen van je gevoel herken ik bij veel klanten. Men heeft geleerd alleen te vertrouwen op rationele gedachten. Daarmee zetten deze klanten twee belangrijke andere raadgevers buiten spel: je lichaam en intu´tie. Je lichaam geeft altijd signalen: een knoop in je maag, je vuisten ballen. Dat gebeurt niet voor niets. Je intu´tie “weet” wat goed voor je is. Het is de stem die jou wil laten groeien.
Hier gaan we mee aan de slag. Op een mooie open plek laat ik Dave drie voorwerpen uitzoeken die voor elk van zijn raadgevers staan. En ik vraag hem een voor een met zijn raadgevers contact te maken en vragen wat hij nodig heeft. Wat zie je? Wat voel je?’

Jouw eigen raadgevers
Dave ontdekt bij de steen van zijn lichaam dat die nu hard is en zwaar, en dat dit niet goed voelt. Hij wil meer ontspannen, meer bewegen. Een tak vol zwammetjes geeft als zijn hoofd de vele gedachten aan die hij heeft. “Hoe zou men over hem denken, is dit nu het goede, wat als ik ziek uitval”? Dave ontdekt dat zijn hoofd vooral angstig is en piekert. Het heeft bevestiging nodig dat het goed komt. De intu´tie is een klein eikenboompje, nog bijna een scheut. Het is wel aanwezig, maar bijna niet zichtbaar. Het wil meer gezien worden en heeft potentie een krachtige eik te worden.

Jouw eigen raadgevers
Ik vraag hem welke raadgever hij nu wil volgen. Hij wil eerst zijn lichaam volgen, meer bewegen. Juist omdat hij moe is, sport hij zelf niet meer en doet ook niet meer mee met de jongens op de training. Dat wil hij aanpassen. Op zijn werk wil hij een wandeling maken in de lunch. Hij wil ook zijn intu´tie meer volgen, maar daarin voelt hij zich onervaren. We spreken af dat hij komende weken zaken met zijn intu´tie gaat verkennen. Want je intu´tie volgen kan spannend zijn. Het vereist moed omdat het vaak te maken heeft met nieuwe uitdagingen. Want hoe weet je zeker dat het jouw intu´tie is?
Dat komt Dave alleen te weten door zijn intu´tie volgen en daaruit voortvloeiende besluiten uit te voeren. Zekerheid of je een goed besluit neemt, is er vooraf nooit (zelfs niet bij een verstandelijke keuze), maar Dave kan wel zorgen dat hij bij het maken van een beslissing zijn intu´tie niet negeert en aandacht geeft.

Stoppen met denken?
Dave vraagt hoe kan hij dit op zijn werk toepassen. Uit wetenschappelijk onderzoek van de Amerikaanse professor psychologie E. Langer blijkt dat onze intu´tie een onafgebroken stroom van nieuwe inzichten oplevert, terwijl alleen maar rationeel denken over het algemeen je oude en starre beelden bevestigt. Als we meer contact maken met die kracht in onszelf, krijgen we meer zelfvertrouwen.

Intu´tie, lichaam en hersens samen
Natuurlijk moet Dave zijn denkvermogen gebruiken, vooral om achteraf de ervaringen te doordenken. Plannen maken. Het blijft verstandig om een probleem ook met je rationele manier van denken te benaderen, zodat intu´tie en hoofd kunnen samenwerken. Het is dus niet of … of…. Maar omdat Dave zijn intu´tie zo lang heeft genegeerd, vraag ik hem daar nu meer aandacht aan te geven, zodat het kan groeien en er meer evenwicht komt. Hij kan verkennen wat hij wil met een besluit of actie, welke beelden en gevoelens omhoog komen. Een andere manier is letten op hoe zijn lichaam aanvoelt als hij met iets stopt of iets heel anders gaat aanpakken.

Door dit een aantal weken te doen, is Dave energieker geworden. Hij durft met meer zelfvertrouwen zijn gevoel te benoemen als iets volgens hem anders moet. Tot zijn grote verbazing staan collega’s er wel voor open en krijgt hij zelfs bijval.
Hij wordt meer ontspannen en het eikje van zijn intu´tie wordt een betrouwbare boom waar hij op durft te leunen.

Intu´tie en wetenschap
Er zijn tegenwoordig steeds meer studies die de waarde van “intu´tie wetenschappelijk bewijzen”. Als je daar meer van wilt weten moet je dit artikel maar eens lezen. Wie had ooit gedacht dat Forbes, een financieel blad, iets over intu´tie zou plaatsen? Dit is een duidelijk teken dat tijden echt veranderen! In het (Engelse) artikel noemt Forbes intu´tie zelfs : The Highest Form Of Intelligence. Dus niks primitiefs aan.

En hoe gebruik jij je intu´tie in je werk?
Of denk je dat er geen ruimte voor is?

Lia van Loo begeleidt groepen en teams Zij heeft zich verdiept in hoe leiderschap werkt. Uit ervaring weet zij hoe lastig reorganisaties, ziekteverzuim en niet-functionerende team zijn. Maar ook hoe geweldig het is als je samen een project of verandering tot een succes maakt. Wanneer je trots op elkaars prestaties bent en samen groeit. Mensen centraal stellen en van daaruit samen resultaten halen is haar doel.