Mijn TeamNL

Wat heb ik genoten van onze Olympische sporters! Van hun prestaties. Van hun verhalen. Verhalen over succes, maar ook over pijn, je droom niet kunnen waarmaken en verdriet. De verwachtingen waren hoog voor TeamNL en dat kwam niet in de laatste plaats doordat de sporters ook hun eigen verwachtingen hadden. Ik ben geraakt door de wijze waarop ze niet alleen over hun successen spreken, maar ook over het verlies en het gevoel van falen. Wat een moed om, als je zo kwetsbaar bent, je verhaal ten overstaan van iedereen te delen. Om vervolgens weer te focussen. De ťťn op de volgende wedstrijd, de ander op zijn afscheid. Veerkracht in de puurste vorm.

In de week na de Spelen zie ik een interview met Chef de Mission Pieter van den Hoogenband. Piet voor intimi. Hij vertelt over zijn taak; het laten excelleren van de sporters. Alles doen wat hij en zijn team in de hand hebben om te zorgen dat de sporters het beste uit zichzelf kunnen halen.

Ik ben opnieuw geraakt. Niet alleen door Pieters woorden, maar ook door wat hij uitstraalt. Het oogt puur, dienstbaar en bescheiden. Hij kent zijn rol en weet dat hij daarvoor zelf niet op het podium hoeft te staan. En nee, niet alles is vlekkeloos verlopen. Hij is zeker niet perfect, maar dankbaar voor de kans die hij kreeg om fouten recht te zetten en dingen anders te doen.

Het zet mij stil bij mijn rol als leidinggevende van heel veel gepassioneerde begeleiders die zich 24/7 iedere dag van het jaar inzetten voor de behandeling van onze cliŽnten. CliŽnten met meervoudige, zeer complexe problemen. Geen gemakkelijk werk. Werk dat om focus, aandacht, vertrouwen en bovenal vakmanschap vraagt. Altijd ‘aan’ staan, om te kunnen anticiperen op de voortdurend veranderende situatie. Ik herken wat Pieter zegt; het is ook mijn taak om mijn collega’s te laten excelleren, boven zichzelf te laten uitstijgen. En ook al is nog niet iedereen ervan overtuigd dat hij het kan, ik weet dat ze het kunnen. Ik geloof in hun talent. Talent om het goede te doen voor onze cliŽnten in de complexe 3e lijns behandeling die wij bieden. Dat is niet altijd makkelijk en gaat soms ook gepaard met pijn en verdriet. Je kwetsbaar voelen en het idee hebben te falen, is ook ons niet vreemd. Wat kun je dan als leidinggevende doen? Pieter is er op die momenten, onvoorwaardelijk. Heeft oog voor wie steun nodig heeft, zoekt verbinding op het juiste moment en durft zelf ook kwetsbaar te zijn. En dat is bewonderenswaardig. Hij looft daarvoor zijn team. Ze doen het samen. Samen zijn ze ook als het spannend of moeilijk is. Samen weten ze zo de ander boven zichzelf uit te laten stijgen. Zo is er naast individuele veerkracht, ook teamveerkracht in de puurste vorm.

Pieter heeft me stilgezet. Ik herken ons in zijn woorden, in de veerkracht, in zijn handelen en dat van zijn team. Ik besef tot welke prestaties we in staat zijn als we onze topsporters – onze begeleiders – hun podium geven. Het laat me voelen dat samen in mijn werk meer is dan een woord. Samen heeft daadwerkelijk betekenis.

Ook is er mijn besef dat, net zoals Pieter de taal van de sporters spreekt, ik de taal van begeleiders spreek. Hij weet wat het is om te staan waar de sporters staan en gaat voor ze door het vuur. Zo ken ik de uitdagingen van begeleiders. Uit eigen ervaring. En net als Pieter ga ik voor ‘mijn’ begeleiders door het vuur. In verbinding met en gesteund door een fijn en deskundig multidisciplinair team. Met altijd de focus op ieders vakmanschap in de wetenschap dat dat richting en vertrouwen geeft.
Richting en vertrouwen om te excelleren.

En hoewel ik Pieter van den Hoogenband niet persoonlijk ken, raakt zijn perspectief en de wijze waarop hij met trots en dankbaarheid naar ‘zijn’ Team NL kijkt en over hen spreekt me. Dat maakt mij nog niet zijn intimi, maar hij voelt wel als Piet. Dank Piet! Voor je inzet voor TeamNL en dat je mij hebt laten stilstaan. Stilstaan bij ‘mijn’ eigen TeamNL. Het besef dat ik daarvan deel mag uitmaken, maakt mij dankbaar en ook trots. Trots op mijn collega’s die zich in een steeds veranderende context iedere dag weer vol passie, bevlogenheid en betrokkenheid inzetten voor alle cliŽnten!

Rosanne Hussaarts, manager Specialistische en Forensische Zorg