Werkgeluk?

'Werkgeluk, dat is toch het grootste jeukwoord aller tijden' fluisterde een collega bestuurder mij in het oor tijdens een werkbespreking. Dit woord riep bij hem zo'n grote allergie op dat hij het bijna niet zijn strot uit kon krijgen. Het zette me aan om er eens dieper op in te zoomen en er een korte verkenning over op te stellen.

Werkgeluk, is dat dan niet een modetrend die we snel moeten vergeten?

Medewerkers zijn vooral gelukkig als ze een betekenisvolle bijdrage kunnen leveren binnen een team waar een goede en harmonieuze sfeer heerst. Eigenlijk zouden we het dus moeten hebben over commitment en engagement in goed Nederlands? Maar waar gaat dat dan precies over dat commitment en engagement?

Wanneer is er sprake van commitment?

Van commitment spreken we wanneer je een enorme verbintenis voelt met de organisatie waarvoor je werkt. Vaak is dat binnen onderwijsorganisaties een commitment met leerlingen en binnen zorgorganisaties een commitment met bewoners en clienten van de organisatie. Onderwijzers en verpleegkundigen hebben zoals dat heet 'hart voor de zaak' en ze spannen zichzelf maximaal in om de doelen te behalen die de organisatie nastreeft. Dat kan bijvoorbeeld 'het realiseren van een gelukkige schooltijd' zijn in het onderwijs of 'een vertrouwde, beschermde en toekomstgerichte woonomgeving bieden' wanneer het een zorgorganisatie betreft. Nu we duidelijkheid hebben over commitment, is er nog dat andere woord engagement, waar heeft dat dan precies betrekking op?

Engagement, wat is dat?

Engagement stelt organisaties in staat superieure prestaties neer te zetten en daarmee te excelleren ten opzichte van andere vergelijkbare organisaties. Er wordt ook wel gesproken over gepassioneerde medewerkers die een stapje extra zetten als er sprake is van engagement. En iedereen kent deze pareltjes wel in zijn of haar onderwijs of zorgorganisatie toch?

Is er naast commitment en engagement ook nog zoiets als werkplezier?

Bovenop dit commitment en engagement is natuurlijk werkplezier ook een belangrijke voorwaarde voor werkgeluk. Werkplezier betekent dat je met plezier en uit jezelf doet wat er gedaan moet worden en dat je hier energie uithaalt. Je vindt het leuk wat je doet. Je voelt betrokkenheid bij het werk dat je doet en je ervaart gedrevenheid bij jezelf. Een combinatie van commitment, engagement en werkplezier levert werkgeluk op.

Wat moet je hier nu mee?

Wat moet je hier nu mee? Allereerst: deze verkenning laat zien dat werkgeluk haalbaar en bereikbaar is, mits wordt gewerkt aan commitment, engagement en werkplezier. Medewerkers hebben dromen over wie ze zouden willen zijn. Bestuurders en leidinggevenden in onderwijs en zorg zouden deze dromen moeten willen faciliteren en ondersteunen door een bijdrage te leveren aan de vraag van medewerkers hoe je kunt worden wie je, volgens jezelf, zou willen zijn. Daarmee ligt het werkgeluk op de loer.

Heb jij het lef om je te gaan focussen op de vraag hoe je kunt worden wie je, volgens jezelf zou willen zijn?

Ik ben erg benieuwd naar je antwoord op de bovenstaande vraag. Klik hier om je reactie achter te laten.

Didier Dohmen, Interim bestuurder zorg