Maak je eigen geluk!

Je denkt dat jij je gedachten denkt, Maar je gedachten denken jou. Je leeft het leven van je gedachten. Onze beelden en overtuigingen bepalen wat we zien. We zien de dingen niet, zoals zij zijn, we zien ze zoals we zelf zijn. We zien een door ons zelf gecreëerde wereld. Hoe kan het anders, dat de een de pest aan iemand heeft en een ander deze persoon heel aardig vindt. Hoe kan het dat de een het heerlijk vindt om veel ruimte te krijgen van zijn leidinggevende en een andere medewerker zich juist voelt zwemmen. We zien geen objectieve wereld, maar onze eigen werkelijkheid. De wereld spiegelt wie we zijn.

Je denkt dat jij je gedachten denkt,

Maar je gedachten denken jou.

Je leeft het leven van je gedachten.

Onze beelden en overtuigingen bepalen wat we zien. We zien de dingen niet zoals zij zijn, we zien ze zoals we zelf zijn. We zien een door ons zelf gecreëerde wereld. Hoe kan het anders, dat de een de pest aan iemand heeft en een ander deze persoon heel aardig vindt. Hoe kan het dat de een het heerlijk vindt om veel ruimte te krijgen van zijn leidinggevende en een andere medewerker zich juist voelt zwemmen. We zien geen objectieve wereld, maar onze eigen werkelijkheid. De wereld spiegelt wie we zijn.

Het proces werkt als volgt. Je bent in een situatie, je ziet of hoort iets, je diept vervolgens uit je geheugen een gedachte en een daarbij horend gevoel op en deze plak je op dingen, mensen en situaties. Hierdoor maken wij ook ons eigen wereld. Als je positieve of jezelf-versterkende gedachten hebt, denk je in een fijne wereld te leven met mensen die positief naar jou kijken. Heb je niet-helpende gedachten over jezelf, dan zal je een minder positief zelfbeeld hebben en geloven dat de wereld jou ook als zodanig ziet. Je maakt je eigen geluk door wat je gelooft en sterker nog, je bent ervan overtuigd dat je gelijk hebt.

We zijn subjectieve waarnemers en vaak hebben we niet door dat we het doen en hoe we het doen. We zijn dus ook onbewuste waarnemers. We worden geleefd door de informatie in ons, die we oproepen door situaties buiten ons. Als je je dit proces niet bewust bent, dan is jouw geluk of ongeluk afhankelijk van die situaties buiten jou. Je hebt de verantwoordelijkheid voor hoe je je voelt uit handen gegeven. Als iemand aardig tegen je is, ben je blij. Als iemand onvriendelijk is, ben je boos of verdrietig. Je bent een speelbal van je omgeving. Het is belangrijk dat je beseft dat iedere gedachte, ieder gevoel en iedere handeling, iets zegt over wie jij bent. Het zegt iets over de informatie  die je in je hebt en die jij op situaties plakt. Als je bewust bent van dit innerlijk proces, ben je weer volledig verantwoordelijk voor wat jij denkt en voelt. Anderen de schuld geven, gaat niet meer. Jij bent jouw geluk. Jij maakt jouw wereld.

Een stap in bewustwording is je steeds te realiseren wat jij nu denkt op basis van wat je ziet of hoort. Vraag je steeds af "Wat denk ik nu?” en “Wat voel ik daarbij?” Onderzoek de kwaliteit van je denken. Vraag je af of je gedachte helpend is voor wie jij wilt zijn. Ontdek en neem waar en ontdek jezelf: bewustzijn is het begin van verandering.

Een mooie oefening: plaats naast jouw gedachte over iets of iemand, twee andere gedachten, die in jouw ogen ook goed zouden kunnen in die situatie. Zorg er dan voor dat deze gedachten voor jou en voor die ander helpend zijn. Dus als je het gedrag van je leidinggevende interpreteert als "miskenning en niet gezien worden", kan je ook afvragen "Welke helpende gedachte kan ik hier nog meer over hebben?" Denk dan bijvoorbeeld dat hij erg druk is of dat hij niet goed voor zichzelf zorgt waardoor hij geen tijd voor jou heeft. Je zal ontdekken dat deze oefening om steeds twee andere gedachten te maken je helpt je eigen gedachten niet meer zo als waar te zien.

Het kan ook zijn dat je besluit aandachtig in het moment te willen zijn en waar te nemen wat erin je gebeurt. Je komt dan in het domein van de objectieve observator (bewustzijn), die geen betekenis geeft, maar laat zijn wat er is.

Voor dit artikel heb ik mij laten inspireren door het boek “NLP en spirituele ontwikkeling” van Paul Liekens, uitgeverij Ankh-Hermes bv Deventer, 
Ankertjesserie 219.

Veel succes.

 

Jeroen van Ewijk heeft ruim 30 jaar ervaring met HRM binnen profit en non-profit organisaties. Binnen Van Der Hoef en Partners ondersteunt hij de directie en het team bij vraagstukken rond werken, samenwerken, persoonlijke- en teamontwikkeling.